Etappe 10: Annecy - Le Grand-Bornand - Sykkel
2404 Views

Etappe 10: Annecy – Le Grand-Bornand

Touren inntar Alpene med krevende klatreetappe.

Juni 21, 2018
Skrevet av:

knutandreas

Distanse: 158,5 kilometer
Dato: 17. juli
Forventet målgang: 17:42-18:15
TV: TV 2/Sumo fra kl. 13:00, Eurosport/Player fra kl. 13:00

<< Etappe 9Etappe 11 >>

Etter den niende etappen venter den første hviledagen og man transporterer rittet videre til Alpene, hvor en 158,5 kilometer lang etappe med fem klatringer venter. Etter en tøff dag på brosteinen med påfølgende hviledag går man inn i en mye omtalt ‘annen rytme’ i fjellene, faktorer som kan gi en svært interessant dynamikk på rittets første klatreetappe. Flere har trolig havnet i etterkant etter brosteinsetappen og har tid å hente inn igjen, samtidig som andre kanskje sliter med å finne denne berømte rytmen.

Etappen starter på vestsiden av Annecysjøen ved Duingt og sirkler seg rundt den sørlige delen av sjøen, før man begynner å sykle østover mot fjellene som omkranser den. Dagens første kategoriserte klatring er Col de Bluffy (1,5 kilometer à 5,6 prosent) og kommer etter 19 kilometer. Flere små knekkere i starfasen av rittet gir rytterne gode muligheter til å gli avgårde før dagens første, store utfordring, Col de la Croix Fry, som starter etter cirka 32 kilometer. Med sine 11,3 kilometer à syv prosent er det mulig å tynne ut feltet betraktelig allerede her og etter toppen venter en 20 kilometer lang utforkjøring, før man suser inn i en ordentlig nesestyver.

Montée du plateau des Glières er rittets første Hors catégorie og en mektig en. Platået var et monumentalt sted for den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Ettersom det var lite tilgjengelig, med dårlige veier, var det et lett identifiserbart sted grunnet Annecysjøens nærliggende, som gjorde det mulig for de allierte å slippe våpen og forsyninger fra fly. I mars 1944 døde 121 mennesker her, under «the Battle of Glières». I 2018 er det en litt annen kamp som vil foregå her, men med seks kilometer à 11,2 prosent blir det nok en brutal affære. De siste to kilometerne av klatringen går på grus, noe som gjør at den minner ganske mye om Colle delle Finestre, men i langt mindre skala.

Plateau des Glières kommer imidlertid så langt fra mål at dens betydning ikke er overveldende, og en transport på 50 kilometer venter til neste kategoriserte klatring. Her kommer Col de Romme (8,8 kilometer à 8,9 prosent) og Col de la Colombière (7,5 kilometer à 8,5 prosent) på løpende bånd, og skaper en svært tøff avslutning, før man stuper utfor mot målgang i skistedet Le Grand-Bornand. Tourens første klatreetappe har mer enn nok klatring til å utgjøre en forskjell, spesielt med den tøffe fjellduoen som avslutter etappen.

Vinnertips: Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.