Tok utradisjonelt rulle-valg. Så kom meldingen fra Arvesen. - Sykkel
11769 Views

Tok utradisjonelt rulle-valg. Så kom meldingen fra Arvesen.

For å være best mulig forberedt til sitt første ritt som proff, tok Sindre Kulset et utradisjonelt treningsvalg. En melding fra sjefen Kurt Asle Arvesen gjorde ham imidlertid litt usikker på det valget.

Februar 16, 2021
Skrevet av:

Espen J. Lee

For å være best mulig forberedt til sitt første ritt som proff, tok Sindre Kulset et utradisjonelt treningsvalg. En melding fra sjefen Kurt Asle Arvesen gjorde ham imidlertid litt usikker på det valget.

Jeg heter Sindre Kulset og er 22 år. I 2021 sykler jeg min fjerde sesong på Uno-X Pro Cycling Team. Denne sesongen skal jeg også blogge for Sykkelmagasinet. Meninger du leser i bloggen, er mine personlige.

Jeg sov lenge nok i dag til å høre vekkeklokka. Benyttet muligheten til å høre ferdig sangen jeg har som alarm før jeg sto opp.

Værmeldingen fra kvelden i forveien meldte om ti minusgrader. På planen sto seks timer, en lang dag med andre ord, særlig på dag fire i bolken.

Mat, flaskeblanding og klesskift. Alt tar lengre tid når behovet for en hviledag melder seg. Allikevel, like før klokka viste 9:30 var jeg klar for å starte langturen.

Det ble ikke en kald dag. For akkurat som alle andre økter jeg kommer til å ha i februar, foregikk også dagens økt på rulla. 656 timer loggførte jeg innendørs i 2020, men jeg ville ikke gitt veldig høye odds på om det blir flere denne sesongen.

Sindre Kulset, Uno-X Pro Cycling Team.

Mer trening

Høsten 2019 var en spennende tid som syklist i det som da het Uno-X Norwegian Development Team. Laget skulle ta steget opp som “Pro Team” og bli Norges første profflag på herresiden.

Hvordan skulle jeg klare å ta det steget? Hva skulle jeg gjøre de neste fem månedene, for å stille godt nok forberedt til mitt første ritt som proffsyklist 1. mars? Jeg gikk for den enkleste løsningen: Mer trening.

Dette var faktisk den samme “løsningen” som jeg hadde kommet frem til ett år tidligere. Etter en sesong (2018) preget av motgang på eget sykkelsete, bestemte jeg meg for å gjøre som mange andre nordmenn, og dra til sydligere strøk gjennom vinteren.

Sammen med mine tidligere skole og lagkamerater, fra NTG og Ringerike SK, Sondre Midtsveen, Tore Andre Aase Vabø og August Nerland, dro jeg til Calpe for flere timer og bedre kvalitet i treningsarbeidet.

For å få sykle zwift premier league måtte vi gjennom en verifiseringsøkt. Etter økten fortsatte de andre langturen på veien, mens jeg benyttet muligheten til å få noen ekstra timer på rulla.

Det var her nede hvor tanken om å gjennomføre nesten alt av treningsøkter på rulla ble skapt. I idretten letes det alltid etter måter å bli flinkere, og når det kommer til fysisk forbedring er det to ting som umiddelbart kommer i mine tanker. Mer kvalitet på de timene som trenes, eller mer trening/TSS (training stress score).

Det kreves ikke enormt god argumentasjon for å hevde at kvaliteten på en 30/15 økt blir bedre på rulla enn ute. Du slipper overtenning første 30 sekunder, du får tråkket rolig i 15 sek, og du får akkurat den pausen du vil uten å bekymre deg for at bakken ikke er lang nok.

Jeg overførte denne logikken til alle treningsøkter. 5 timer rolig langtur, 1 eller 2 stopp for å fylle flasker? 0, jeg blander 10 flasker før økta, så er jeg godt rustet. Stoppe på lyskryss? Får ikke tråkket utfor? Kanskje bruker kroppen ekstra energi fordi det er varmt eller kaldt i løpet av økta? Hva med regn? Snø? Velt?

Melding fra Arvesen

Så da sesongen 2019 ble evaluert, og planen for 2020 ble lagt, var jeg tydeligere enn jeg noensinne hadde vært. Nå skulle vi satse på rulla, nettopp for å tåle en solid økning i antall timer.

Det ble mange timer inne på rulla, faktisk så mange at 20. januar, nøyaktig én uke før avreise til lagets sesongoppkjøring-camp, tikket det inn en melding fra Kurt Asle Arvesen.

“Hei du, sjekket din TP. Mye god trening … Men tenkte på en ting, hva med å ta en tur ut på CX?”

Uproblematisk melding? Ja, strengt tatt. Imidlertid, Kurt har ansvaret for 50 ansatte i Uno-X Pro Cycling Team. Samt at han ikke har noe direkte med min trening å gjøre, jeg trodde faktisk ikke han var innom trainingpeaksen min i det hele tatt.

Meldingen fra Kurt tolket jeg derfor som et signal på at han var veldig uenig i mitt valg om å gjøre alt på rulla. Og det er tross alt snakk om en av Norges største syklister gjennom tidene, så det burde helt klart være verdt å lytte til råd som kommer fra ham.

Jeg er enig med Kurt. Det er lurt å ta seg en tur ut, helst mer enn én tur også. Men nå var dette mitt tredje år på laget, og jeg hadde ennå, kun med sporadiske unntak, til gode å vise meg fra en positiv side i sykkelritt. Så jeg valgte å stole på min egne ideer og argumenter, og omsider tok jeg mot til meg og svarte Kurt.

“… Tatt et veldig utradisjonelt valg, som jeg ikke vil anbefale noen, når jeg trener alt i vinter på rulla … Jeg håper at når jeg har troen på det jeg driver med, og har det kjekt, så blir det bra når sesongen starter. Så blir det en ny evaluering til neste år …”

Til unge håpefulle syklister som ser frem til en ny sesong, vil jeg komme med to anbefalinger.

Den første er å beholde sykkelgleden. Ikke prøv deg i mine “rullespor”, og ihvertfall ikke dersom du ikke elsker rulla. Kvaliteten på øktene dine blir bedre hvis du liker det du gjør.

Den andre, som forsåvidt gjelder eldre, håpefulle syklister også, er å følge @unoxteam på instagram, for å få et bedre innblikk i vår hverdag.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.