I salg nå: Flandern-spesial - Sykkel
1428 Views

I salg nå: Flandern-spesial

Sykkelmagasinet hyller klassikerne med en helt egen utgave.

Mars 15, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

TEKST: Espen J. Lee FOTO: Pressesport, AFP, Sykkelmag

Hvis de berømte alpepassene i Tour de France kan sammenliknes med utsøkt praliner servert til kaffen i en raffinert restaurant, må klassikerne i Flandern være fleskesvoren i et loddent gjestgiveri med sparsom belysning. Røft, ærlig og betryggende. Med sine brutale bakker og beinbrekkende brostein er klassikerne et levende symbol på den flamske nasjonens robusthet og overlevelse. For som en av våre skribenter så brilliant illustrerer: Det er gjennom koblingen til et ærgjerrig folk, og deres historie, at klassikernes unike egenart – som vi alle elsker – virkelig tar form.

Sykling lærer oss nye ting hele tiden. Det er kanskje det jeg liker best ved sykkelsporten. Derfor er det også min (fordomsfulle) oppfatning at sykkelfans er mer lærde enn andre sportsfanatikere. Et TV-sendt ritt kan ofte være en forelesning i geografi, geologi, kultur, metrologi og (dessverre altfor ofte) farmakologi. Eller sagt med andre ord: byer og steder, mat og drikke, fjellkjeder og værfenomen – og mye, mye doping.

Det er gjennom sykkelsporten at jeg har lært hvorfor Baskerland er så grønt og frodig; hvorfor italienerne aldri drikker cappuccino etter frokost; eller hva franskmennene mener med å vinne à la pédale. I denne utgaven ønsket vi å fordype oss i klassikernes vugge, Flandern. «Det er ved å sykle gjennom det, at du best lærer deg konturene av et land». Ordene tilhører Ernest Hemingway, og vi mistenker at han hadde Flandern i tankene da han sa dette.

Så derfor gjorde vi omtrent det: Vi dro til ’t Kuipke-velodromen og fikk den elektriske atmosfæren til Gent 6-dagers under huden. En makeløs og intens opplevelse som alle sykkelfans bør oppleve. Litt lengre vest fikk vi vår spirituelle føde i form av en fantastisk utstilling i Roeselares sykkelkirke, før vår pilegrimsreise brakte oss østover til Geraardsbergen, og inntok den sykkel-historiske helligdommen, Kapelmuur. Muur’en lå der stille og ventet, som et verdig symbol på en stolt sykkelnasjon.

Som sykkelnasjon er Norge velsignet med en klassikervinner i Alexander Kristoff. Kristoffs barndomsdrøm om å vinne Flandern rundt gikk i oppfyllelse, men hans komplekser med Taaienberg-bakken vedvarer, et fenomen vi studerer nærmere i et større intervju med hovedpersonen selv.

Den store profilen i denne spesialutgaven er imidlertid Kristoffs tidligere sjef, norsk-flamlenderen Gino Van Oudenhove. Han som var sentral i oppbyggingen av Joker-laget har betydd mye for norsk sykling. Men røttene hans er selvsagt i Flandern, og som du skal lese har livet hans dreid seg om sykling helt fra spedbarnsfasen. Ikke rart WorldTourlaget Dimension Data hyret han inn som sportsdirektør.

I Girona traff vi Katrine Aalerud, Team Virtu Cycling-rytteren som opplever en rasende utvikling på sykkelsetet. Klatreegenskapene hennes gjør henne til et meget spennende talent for Ardennerklassikerne, de kuperte endagsrittene i Vallonia hvor de norske resultatene har vært ganske anonyme historisk sett. Heldigvis begynner også damenes kalender å bli beriket med klassikerne som vi alle elsker.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.