Ny utgave: Le Tour 2020 - Sykkel
980 Views

Ny utgave: Le Tour 2020

Sykkelmagasinet utgave 2020-4 er tilgjengelig digitalt.

August 29, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Bare et par uker før Tour de France var planlagt å begynne i Nice, fikk vi høre den kontroversielle franske forfatteren Michel Houellebecq snakke på radio. Temaet var selvsagt det alle snakker om i Frankrike, og resten av verden for den saks skyld, COVID19-pandemien.

«Erklæringene om at ’ingenting vil bli som før’ tror jeg ikke på ett sekund,» sa Houellebecq sedvanlig bastant. «Ikke faen om vi våkner opp til en helt ny verden etter nedstengningen av samfunnet. Sludder! Det vil være som før, bare litt verre.»

Som før, bare litt verre. Lagene i Tour de France ønsker nok Houellebecqs selvsikre spådom til å være sann, men de faktiske realitetene i sykkelsirkusets reise gjennom Femkanten kan komme til å vise seg langt verre.

To positive prøver betyr nemlig utkastelse. Etter Festina, Puerto etc. etc. er dette en logikk lagene har lært seg å leve med, kanskje enda strengere tilmed. Men nå skal de altså streve med noe langt mer smittsomt, og ikke bare rytterne.

«Vi må bare be til høyere makter, at dersom en av våre mekanikere eller en bussjåfør tester positivt uten symptomer, at arrangøren setter dem i karantene og ikke stopper hele greia. Hvis ikke, tror jeg store deler av feltet ikke kommer til Paris,» sa Jerome Pineau, sjefen for det franske laget B&B Hotels-Vital Concept.

Tour-arrangøren har sendt ut et tjue siders dokument til lagene med direktiver om restriksjoner og smittetiltak. Før starten i Nice skal alle lag legge frem to negative COVID19-prøver på samtlige ryttere, hele støttepersonellet og sportsdirektører. Karavanen reduseres med førti prosent, sosial distansering gjelder for alle soner, premieseremonien fattes i korthet, målområdet stenges for alle unntatt essensielt personell, biler slipper ikke opp de store fjellene og journalistenes bevegelsesfrihet snevres inn til noe Putin ville kalt «akseptabelt».

Strenge tiltak til tross, lagene vil til syvendesist være ansvarlige for sitt personell, og står dermed med den ganske så umulige oppgaven med å beskytte sine folk i kontakt med et utall hotell, bensinstasjoner, matbutikker, nærgående fans og nysgjerrige journalister. Finnes det i hele tatt antibac nok til å komme seg helskinnet igjennom? Fra den franske riviera til Paris – 3,500 kilometer – må lagene altså eksitere i en korona-fri boble skal de ha et håp om å ankomme Champs-Élysées.

En tre uker lang Grand Tour har alltid vært et maratonløp, like intens og utmattende som den er svær og tilsynelatende endeløs. I det miserable året 2020 blir det på akkurat samme måte – bare litt/mye verre.

Sykkelmagasinet 2020-4

× Syver Wærsted
× Tour de France i Vest-Berlin
× Julian Alaphilippe
× Le Tour, avslørt som myte
× Jacques Anquetil
× Stigningen til Sanatoriet
× Mont Ventoux
× Philippe Brunel

Les Sykkelmagasinet utgave 4

Bli abonnent her

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.