Kristoff hadde blitt kjeppjaget dersom han var belgisk - Sykkel
1541 Views

Kristoff hadde blitt kjeppjaget dersom han var belgisk

Derfor er den belgiske åpningshelgen en viktig flamsk høytid.

Februar 22, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

27 kilo roastbiff, 2.4 millioner flasker sprudlevin og 3.7 millioner østers. Nå vet du hvordan det flamske folket feiret julen 2017. I høytiden er vi enda mer fråtsende burgundere enn vanlig.

TEKST: Bram Vandecapelle (Sykkeljournalist, Het Nieuwsblad) FOTO: Presse Sports

 

Bram Vandecapelle

Men ikke alle. Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven og 30 andre belgiske proffryttere gjorde noe helt annet på 1. Juledag. De foretok en grundig besiktigelse av den nye løypen i Omloop Het Nieuwsblad. Mer enn to måneder før den belgiske åpningsklassikeren, ville de impregnere den hellige Muur van Geraardsbergen på hjernen.

Omloop Het Nieuwsblad er nesten som en fotnote på den internasjonale sykkelkalenderen. Ritt som E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem rager høyere i hierarkiet. Men bak kronjuvelen Flandern rundt, er det faktisk intet annet ritt i Flandern som høster mer oppmerksomhet enn Omloop Het Nieuwsblad.

Avisene fylles opp fem dager i forveien, minst ti sider daglig. Ikke bare for media er dette et viktig ritt, men for de belgiske rytterne også. Han som vinner kan sove trygt resten av året. De som frakjøres må stå skolerette, forklare seg og tåle mye kritikk. Hva har de gjort riv ruskende galt i vinter? Det er idiotisk, men i Flandern trekker man store konklusjoner bare etter to ritt.

I år er første gang Alexander Kristoff dropper den belgiske åpningen. Han foretrekker Dubai, Oman og Abu Dhabi, og kaller dette en bedre forberedelse. Ikke tro et ord han sier. Det er nemlig laget som presser ham. Som rytter for Team Emirates er han nødt til å vrake belgiske brostein til fordel for sandkassen i Midtøsten. Kristoff hadde blitt kjeppjaget og stemplet persona non grata dersom han var belgisk. 

Vlaanderens Mooiste

Sep Vanmarcke dristet seg til å gjøre dette i 2016. Valget hans om å droppe den belgiske åpningshelgen, skapte nasjonale sjokkbølger, selv om han etterpå klarte andreplass i Gent-Wevelgem, tredjeplass i Flandern rundt og fire i Paris Roubaix. Likevel er det hasardiøst. For ved å vinne Kuurne-Brussel-Kuurne for eksempel, vil en belgisk rytter høste dobbelt så stor oppmerksomhet og stjernestatus, enn hvis han kjemper seg inn til en femteplass i Paris-Nice for eksempel. Nå skjønner du kanskje hvorfor noen ryttere velger bort julemiddagen?

Emiren Kristoff sanker triumfer i Midtøsten. Foto: Kåre Dehlie Thorstad

Påske er den andre, viktige høytiden. Det er stort sett rundt denne tiden at flamlenderne overbeviser som katolikker. I år faller markeringen av Jesu oppstandelse på 1.april. Og 1. Påskedag er høytiden der det flamske folket tråkker ned kirkedørene.

Men ikke i år. Halvparten av den flamske befolkningen vil nemlig være opptatt med en annen, viktigere høytid: Flandern rundt. Rittet har omtrent to millioner TV-seere, en halv million radiolyttere og 500,000 tilskuere presset inn på smale brosteinsveier i de flamske ardenner. Selv om påske og jul hadde falt på samme dag, er det ingenting som kan måle seg med Flandern rundt-festen.

Denne dagen kalles også Vlaanderens Mooiste: Flanderns vakreste. Pave Francis er nok ikke enig, men brosteinsrittene er faktisk den største religionen i Flandern. Og i år er det ekstra spesielt. Med E3 Harelbeke på fredag, Gent-Wevelgem søndag, Dwaars Doors Vlaanderen onsdag og endelig Flandern rundt på søndag, er det for første gang duket for fire festdager over en intens periode på ti dager.

Flamsk atmosfære i Bergen

Den flamske sykkel-atmosfæren kan umulig beskrives fullkomment med ord. Jeg blir ofte spurt om å gjøre det, men jeg må skuffe dere også. Trass i at jeg i jobben min som journalist lever av å beskrive tingene rundt meg.

I september besøkte jeg Bergen i åtte dager i forbindelse med verdensmesterskapet. Til tross for at det nasjonale forbundet og de norske skattebetalerne får en kraftig økonomisk hangover, så var det et utrolig vellykket VM. De utenlandske journalistene jeg snakket med var høyt oppe i skyene etterpå. Siden vi hadde et temmelig middels VM i USA, og greia i Qatar bare var flask, var det ekstra oppløftende å se et VM med skikkelig stemning.

Hundretusener av nordmenn festet og syklingen inntok Norge på ordentlig. Hele byen deltok og alle rytterne ble heiet frem like mye. Det var helt nydelig – sykling slik den skal være.

Slik er det i Flandern rundt også. Men med en stor forskjell. I VM kan tilskuerne se rytterne runde etter runde, omtrent ti ganger totalt. Men i Flandern rundt er det stort sett bare en gang de suser forbi! Svosj!

Gjenkjenner du mer enn tre ryttere, så er du som ekspert å regne. Men folk elsker det. De camper i en hel uke, bare for å få den beste plassen på Paterberg.

Etter å ha opplevd Bergen, tror jeg nordmenn forstår greia. Derfor syns jeg dere skal droppe weekendturen til Paris og London, heller booke fly til Flandern og føle den ekte stemningen på kroppen.

Og dessuten, en god belgisk øl koster bare en femtedel av det fatølet dere selger i Norge. Da sees vi, til den eneste skikkelige høytiden i Flandern.

 

Bram Vandecapelle er sykkeljournalist for Het Nieuwsblad, den flamske avisen som i 
1939 tok over Sportwereld, avisen som startet Flandern rundt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.