- Som å lære sauer å fly | Reportasje (+)
3093 Views

– Som å lære sauer å fly

Sykkelmagasinet ble med Jumbo Visma-rekruttene på langrennsleir.

Desember 22, 2021
Skrevet av:

Jarle Fredagsvik Foto: Sjur Kleppan

SJUSJØEN (Sykkelmagasinet.no): Det er midten av desember, og alpinsenteret er nettopp åpnet takket være kunstsnø og restlageret av ’snøen som falt i fjor”.

Ved langrenns-stadionet på Sjusjøen har et jevnt nedfall av snø den siste uka, gitt de mest ivrige langrennsløperne gode argumenter for å hente fram skiene.

Noen svarte- og gulkledde skiløpere skiller seg litt ut blant Norheim- og Bergans-mafiaen med norsk flagg på skulderen. På lua kan man lese ”Hema” og ”Jumbo Visma” nedover det ene låret. Det er 14 syklister fra utviklingslaget til Jumbo-Visma. De har innlosjert seg på Sjusøjen Ski Lodge og skal være her i 11 dager.

Den første treningsleiren de holdt her oppe, kom i stand i desember 2019. Da var for øvrig den lokale skiløperen Johannes Staune-Mittet innom for å bli bedre kjent med forholdene. Nå er de tilbake – med samme Staune-Mittet som fast inventar på laget.

– Men hva gjør de egentlig her?

– Det viktigste er at vi mener at langrenn som aktivitet er veldig effektivt å bruke som utholdenhetstrening og for å utvikle kapasiteten til utholdenhetsutøvere.

Det er Head of development Robbert de Groot som gir svaret. Han var tidligere syklist for Rabobank, men har også jobbet innenfor akademiene til fotballklubbene AZ Alkmaar og FC Groningen.

Team Jumbo-Visma Development har tilbrakt en uke på Sjusjøen, der de er på offseason samling. Der lærer de å gå på ski og blir de trent av selveste Devon Kershaw.

Henter inspirasjon fra spesialstyrkene

Slik nederlendere har for vane å gjøre, er også De Groot flink til å hente inspirasjon fra andre miljøer. Han snakker derfor mye med det nederlandske forsvaret og er interessert i hvordan de utvikler mannskap til spesialstyrkene sine. Elementer derfra tar han også med seg videre inn i talentakademiet han selv har bygget opp.

– Vi deler tanker om hvordan man presterer bedre som et lag, gjennomfører trening, utfører et oppdrag, gir respons til guttene og hvordan man evaluerer og gir tilbakemelding i etterkant. Jeg har mine kontakter innenfor spesialstyrkene, men jeg snakker også med andre personer i forskjellige deler av næringslivet, sier han.

– Vi har jo sett mer typiske overlevelsesturer tidligere, blant annet i regi av tidligere spesialsoldat B.S. Christiansen. Men det virker ikke som det er noe slikt dere prøver å få til?

– Jeg ser ikke helt poenget med å gjøre det som tøft. Dette er utøvere som trener mye i løpet av et år, i tillegg er det fysisk krevende for dem å være med på disse langrenns-øktene. For meg er det viktigere at vi får dem litt ut av komfortsonen. Å gå på ski er noe helt nytt for dem, en utfordring – og jeg er interessert i hvordan de takler det og samarbeider med lagkameratene sine, forteller han.

Teknikkhjelp fra verdensmester

Det er skøyting som gjelder på snø. Noen har tidligere prøvd seg med skøyter, eller var innom Sjusjøen-samlingen i fjor. Utfordringen er at utøverne befinner seg på helt forskjellige steder når det gjelder ferdighetsnivået.

Etter oppvarming bærer det videre til teknikktrening under ledelse av den tidligere langrennssprinteren Devon Kershaw. Han giftet seg med Kristin Størmer Steira for noen år siden, og paret har slått seg ned på Lillehammer. Denne uka har han tatt seg fri fra studiene for å hjelpe De Groots gutter:

– Jeg må si jeg er veldig imponert over den gjengen her. Disse vil mestre dette, og kommer ikke til å gi seg før de knekker koden, forteller han i en av pausene.

Fra nybegynnernivået er det ganske langt opp til det Johannes Staune-Mittet og Per Strand Hagenes holder på med. De gjør unna intervaller på egenhånd. Denne gangen er det spurt som står på planen. Det får det nok til å rykke litt i godfoten til Kershaw som tok VM-gull i lagsprint med Alex Harvey under Ski-VM i Oslo i 2011 – men han er opptatt av å la nederlenderne skøyte bortover uten staver.

– De er skikkelig gode

Staune-Mittet opplevde i 2019 å bli Norgesmester på 10 kilometer, klassisk enkeltstart på Savalen. Strand Hagenes var muligens et enda større talent, men valgte tidligere i karrieren å flytte fokus over mot landeveissykkelen.

– De er skikkelig gode, kommenterer Rick Pluimers.

– Jeg håper ikke dere tror alle nordmenn er like gode på ski som de to …

– Nei da, vi har skjønt at de har gått en del på ski tidligere. Det viktigste er at de er to veldig trivelige folk. Johannes (Staune-Mittet) er et konkurransemenneske og søker utvikling uansett hva han holder på med. Det motiverer oss andre og. Per er også veldig sterk. Han ser ut til å trives uansett hva slags aktivitet som gjelder. Han gjør det alltid med et stort smil om munnen. Det er veldig bra for oss å ha slike typer på laget vårt, sier Pluimers.

19-åringen fra det lille tettstedet Enter øst i landet var blant utøverne som også var med på den første treningsleiren i 2019. Han forteller om god framgang for egen del.

– Vi har også trent mye i styrkerommet, spesielt med core-trening. Jeg merker stor forskjell fra to år tilbake. Det er mye enklere å holde balansen, velge den rette teknikken og helt enkelt gå bedre på ski, forteller han.

– Som å lære sauer å fly

Strand Hagenes er nykommer i laget, og avsluttet like greit juniorklassen med verdensmestertittel fra belgiske Leuven. Det gjør at han kommer inn i laget med en viss respekt.

Når øvelsen er langrenn, er det noe som også passer Sandnes-gutten svært godt.

– De andre har ganske mye teknikktrening i starten, og da går det litt treigt. Men det er også noen som har vært med her før, og som begynner å huske litt fra det de lærte tidligere. Nå har vi begynt å gå litt lengre turer, og fokuserer ikke bare på teknikk, sier han.

Staune-Mittet tok også på seg oppgaven med å lære deler av støtteapparatet hvordan de skal gå på ski. Det var ikke like enkelt.

– Det var som noen andre kommenterte her. Hva var det de sa, Per? Som å lære sauer å fly, sier han og ler.

– Godt de har noe å strekke seg mot

Tross både klager om smerter i den ene foten, og noen som ikke helt skjønte ”hva vi holder på med her. Vi går jo bare rundt og rundt”, så skulle Devon Kershaw få rett i at nederlenderne ikke kom til å gi opp.

Noen dager etter at Sykkelmagasinet reiste ned igjen fra fjellet, mottok vi rapporter om at Jumbo-Visma Academy hadde gjennomført en langtur på 26 kilometer og siktet videre mot å bryte tremils-grensa.

– Utøverne blir bedre for hver dag som går. Vi planlegger to langturer til i løpet av oppholdet vårt, for å jobbe med utholdenheten, varslet De Groot.

– Ingen har bedt om å få reise hjem?

– Disse guttene tar utfordringen. Jeg blir overrasket om noen sier at de ønsker å dra hjem. De ønsker å lære seg dette, samtidig som det er med å bygge opp lagfølelsen, sier han.

Med frie tøyler på Sjusjøen sa også nordmennene seg enig i at treningsleirer i sum ga god nok trening.

– Sånn som i dag så varmet jeg og Johannes opp på egenhånd, og gjorde unna dragene vi skulle etterpå. Deretter ble vi med de andre løperne på langtur. Da blir det jo sånn at vi går med ganske riktig puls for en rolig langtur, mens de går nesten på maks. For oss er det jo greit, egentlig. Treningseffekten blir ganske bra.

– Det blir jo nesten så man synes synd på dem, fordi du og Johannes er så gode på ski. Når tror de sikkert at alle nordmenn er like flinke som dere to?

– De gjør nok kanskje det, ja. Jeg tenker egentlig det er bra, jeg. Så har de litt ekstra å strekke seg etter, sier Strand Hagenes og ler.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.