VM i krangling - Sykkel
1421 Views

VM i krangling

Oktober 29, 2017
Skrevet av:

sykkel

Hva husker man best fra sykkelfesten i Bergen?

TEKST: Jarle Fredagsvik FOTO: Sykkelmagasinet/HC Prigge

«Det er fest i vårt enorme borettslag. Blir du med, eller skal du furte?», skrev Bergens Tidende når VM-festen endelig hadde kommet godt i gang.

Joda, selvsagt skulle bergenserne delta på festen, men hadde avisen selv bidratt som festbrems eller partyfikser på veien dit?

Nesten utlukkende det første.

I forkant hørte vi om mulig nedbør (det var tross alt snakk om Bergen), trafikkaos, stenge veier, mulig glatte veier, sponsorsvikt, ambulansetrøbbel og mulig underskudd.

Også stortingsvalget ble forsinket. På grunn av Sykkel-VM. Det var ikke måte på.

VM-tempoen opp mot Fløyen ble en folkefest av dimensjoner. For bra mente hovedstadspressen, som fra kommentatorplass mente at «vi var i ferd med å ta selvpatriotisk overdose».

I Bergen var man selvsagt helt uenig. «Herregud, kor go vi e!» lød BAs egen sirkusmanesje – det vil si forsiden.

«Dette er en langfinger til alle som ikke trodde på bergenserne», skrev BT etter folkefesten med rundt 100 000 mennesker langs løypa da tempoeliten skulle bryne seg på Fløyen.

Det utartet seg til en barnslig debatt mellom øst og vest, der øst mente vest jublet for mye, mens vest mente øst så en annen vei, i stedet for å dekke folkefesten.

At det i det hele tatt skal dukke opp en debatt om folk heier for mye eller for bra? Hvis ikke idrett på hjemmebane handler om tilhørighet, stolthet og nasjonalisme, ja – da har du ikke sett mange store idrettsarrangementer i moderne tid.

Folkefest! Folkefest!

Men argumentet har ikke vært like relevant under femmila i Holmenkollen, Ski-VM i Trondheim eller i Oslo eller under OL på Lillehammer. Der var det rett å heie, og der var Norge best.

Er det feil å heie på småbarn som løper i løypa, ekorn som hopper fra tre til tre eller bli litt gira når TV 2-brigaden anført av Dag-Otto Lauritzen endelig besøker hjembyen din? Drar du ikke litt på smilebåndet når fansen står langs løypa og roper: «Folkefest, folkefest, folkefest!!!»

Da er du så fall mer sparsommelig med smilemuskelen enn godt er.

Men si du ikke var fan av det utenomsportslige da: Husk at tempokonkurransen ble gjennomført med seks forskjellige startpuljer fordi man syklet to runder og hadde mulighet for å bytte sykkel underveis.

En halvtimes opphold mellom hver gruppe. Så da er det kanskje ikke rart det ble trøkk da Dag-Otto møtte opp som både Duracell-kanin og svigermors drøm?

I etterkant har vi naturlig nok hørt mye om det forventede underskuddet. Det er selvsagt trist, og det er naturlig at mediene henger som sultne gribber utenfor regnskapskontoret.

Samtidig har det pågått et politisk spill og nesten daglig avlevering av drittpakker i retning den sittende sykkelpresidenten. Her har heller ikke mediene vært vonde å be. En nyansert og upåvirket dekning av hendelsene er det likevel vanskelig å se.

Glemmer prestasjonene

I hele år har jeg egentlig gått og ventet på at interessen og mediedekningen rundt norske syklister skulle ta helt av, men akkurat den effekten må jeg si at jeg merket sørgelig lite til.

Unntaket er NRK Sporten som virkelig har koblet seg på de største, norske stjernene hele denne sesongen, og som leverte svært stødige VM-sendinger.

TV 2 Sporten har sykling i rettighetene og ligger tett på hele veien. Hva VM-studio angår har jeg ikke like god kontroll på hva de leverte underveis i mesterskapet. Produksjonen, i hvert fall fram til de famøse kilometerne mot slutten av fellesstarten, var det ikke mye å plukke på.

Men spørsmålet er om de fantastiske prestasjonene til blant andre Alexander Kristoff og Susanne Andersen fort blir glemt i medienes virvar av negative og villedende artikler og overskrifter.

Dekningen av Sykkel-VM viste i hvert fall fram én ting: Det sportslige aspektet ved sykkelsporten har vi fremdeles ikke redskapene til å takle. Det er tross alt litt enklere å treffe planken når det gjelder å referere fra vinteridrett og eliteseriefotball.

Jarle Fredagsvik er redaktør for sykkelnettstedet procycling.no, har lang mediaerfaring innenfor sykkelsporten og er Norges ledende kommentator på feltet.

  • Les flere saker og reportasjer fra VM i Bergen i neste utgave av Sykkelmagasinet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.