This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Slik unngår du sikkerhetsfellene med el-sykkel
– Ta kontroll over el-sykkelen, så den ikke tar kontroll over deg.

Stadig flere kjøper el-sykkel og Trygg Trafikk kommer nå med en tydelig oppfordring: – Ta kontroll over el-sykkelen, så den ikke tar kontroll over deg, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.
Nordmenn har for alvor oppdaget el-sykkelen, og salget av el-sykler har skutt fart. Trygg Trafikk ønsker trenden velkommen, men advarer ferske el-syklister mot å gå i sikkerhetsfella og tro at det er det samme som en vanlig sykkel.
– Man sier at man aldri glemmer å sykle hvis man først har lært det. Men en el-sykkel er noe annet enn en vanlig sykkel, og man må faktisk lære å sykle litt på nytt. El-sykkelen byr på utfordringer mange ikke er klar over, sier Ann- Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.
Øv før du kaster deg ut i trafikken
Både folk som har lyst til å komme i bedre form og folk som ikke har syklet på lenge velger el-sykkel. Trygg Trafikk advarer mot å kaste seg ut i trafikken uten å ha testet el-sykkelen på forhånd.
– Skal du unngå ulykke på el-sykkel, bør du øve før du setter ut i trafikken. Mange blir overrasket over hvor raskt el-sykkelen akselerer. Så fort du begynner å trå, skyter den fart. Det kan komme brått på og gjøre at du havner i en ulykke, fortsetter Årøen.
Tenk bremsing, tyngde og fart
Det er tre ting det er viktig å huske på når det gjelder overgangen fra vanlig sykkel til el-sykkel: bremsing, tyngde på sykkelen og akselerasjon. En el-sykkel har nemlig en toppfart på ca. 25 km/t på el-motoren og en tyngde på over 20 kilo.
– Det er utrolig viktig å passe på farten. Mange ulykker med el-sykkel skyldes for stor fart inn i svinger og veikryss, eller at folk rett og slett sykler av veien.
Du bør også øve på å bremse og stoppe sykkelen. El-sykkelen har akkurat de samme bremsene som vanlig sykkel, men fordi el-sykkelen er tyngre virker bremsene svakere. Det skal mer til for å stoppe den og du må planlegge bedre, avslutter Årøen i Trygg Trafikk.
Huskeliste for nye el-syklister:
- Det er ikke flaut å øvelseskjøre litt. Øv på parkeringsplassen eller gårdsplassen for å få følelsen med el-sykkelen. Øv særlig på å øke farten, svinge og å stoppe ved å bruke begge bremsene.
- Pass på farten. El-sykkelen akselerer raskt. Vær varsom så sykkelen ikke ”løper avgårde” med deg, særlig der det er trangt eller folksomt.
- Beregn god bremselengde. El-sykkelen stopper ikke så raskt som vanlig sykkel. Vær oppmerksom og brems i god tid.
- Husk at el-sykkelen er tung. Med over 20 kilo veier en el-sykkel fort dobbelt så mye som en vanlig sykkel. Det betyr også at du velter lettere.
- Bruk hjelm! Som alltid: husk hjelm, lykt og refleksvest så du er synlig i trafikken.