Ukens profil: Silje Broll - Sykkel
2526 Views

Ukens profil: Silje Broll

På rett vei: Etter flere år med uforklarlig motgang er Silje Broll tilbake. Nå lukter hun edelt metall i Bodø til helgen. Foto: Privat

Juni 24, 2016
Skrevet av:

sykkel

I flere år har ulike plager satt Bergen-talentet ut av spill. Likevel har hun kjempet seg inn i landslagsvarmen. Nå jakter hun NM-medalje.

Intervju: Kjetil R. Anda

(Silje Broll sykler for det norske landeveislandslaget og Bergen CK. Sist søndag jaktet hun medalje i juniorenes fellesstart i Bodø)

SM: Akkurat nå ligger du på tredjeplass på NCF-rankingen og fjerdemann i NorgesCupen. Hvordan er formen nå rett før NM?
SB: Jeg klarte å bli syk med landslaget etter helgen, men jeg satser på å komme tilbake for fullt. Jeg slet meg ganske mye ut med landslaget, men det er nok bare en lett forkjølelse så jeg satser på å være klar. Jeg har aldri vært i så god form som jeg er nå – pallen i NM er målet mitt.

SM: Du sier formen aldri har vært så bra som nå. Hvordan merker du det?
SB: Jeg har vært ute i 2-3 sesonger med forskjellig rusk. Jeg har ikke alltid visst hva som har vært galt, men nå den siste måneden har jeg fått hode og kropp på plass. Jeg har trent jevnt og godt og samtidig begynt å vise resultater. Endelig er jeg tilbake der jeg har jobbet for å komme i så mange år.

SM: Ute i 2-3 sesonger midt i en knallhard satsing. Det høres rimelig tungt ut. Har du vært nær ved å bare gi deg?
SB: Ja (ler), det har jeg absolutt. Jeg slet veldig med beina uten å vite helt hva som var problemet. Hodet ville mye, jeg fightet hele tiden, en så kom beina igjen. Da var hodet borte. Så trente jeg uten å tenke og skjønte ikke helt hva som skjedde. Da slet jeg veldig mye og fikk en god del hjelp av folk – både psykisk og fysisk. Jeg så ikke gleden av å slite meg så mye ut – nei, det var ikke noe gøy.

Heldigvis fikk jeg hjelp av flinke folk for å komme tilbake. Nå stemmer ting mye bedre.

SM: Så mye motgang… Hva er det som gjør at du hele tiden har ønsket å komme tilbake?
SB: Sykling har alltid gitt meg utrolig mye glede. Det gjør fryktelig vondt når jeg er midt oppe i noe, men det gir så sinnssykt mye energi etterpå. Jeg elsker dette. Jeg har drevet med det i ti år snart – det er en stor del av livet mitt.

Så vil man jo ha noe igjen for alt det man har lagt ned. Jeg har alltid hatt et mål om å komme på landslaget og når jeg endelig så at det var innen rekkevidde, ga det økt motivasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drømmer: På imponerende vis har Broll kjempet seg tilbake i norgestoppen. Nå lever proffdrømmen for alvor. Foto: Privat
Drømmer: På imponerende vis har Broll kjempet seg tilbake i norgestoppen. Nå lever proffdrømmen for alvor. Foto: Privat

SM: Du har utvilsomt mistet mye viktig trening. Våger du å tenke på hvor god du kunne blitt uten plagene?
SB: Det har slått meg, men jeg må egentlig bare tenke positive tanker og legge de årene bak meg. Nå har jeg hatt en god vinter og trent bra. Også har jeg jo veldig mange år på meg.

SM: Ikke sant, også sitter du gjerne med noen erfaringer nå som ikke andre på din alder har?
SB: Absolutt.

SM: Litt tilbake til NM. Hvor viktig er dette rittet for deg isolert sett i år?
SB: For meg som sisteårs junior er det det største målet for sesongen. Å komme på pallen hadde betydd utrolig mye.

SM: Hvordan passer løypen deg?
SB: Greit. I fjor var det en utrolig tøff løype, jeg er ikke noen klatrer akkurat. Men flatt som i Bodø passer meg bra.

SM: Og hvis du skal spå pallen?
SB: Susanne Andersen, Ingvild Gåskjenn og meg. Det skal skje noe sykt om Susanne ikke vinner

SM: Fortell litt om deg selv. Hvordan startet sykkelkarrieren?
SB: Den startet på høsten i 2006. Da tok min bror meg med på treninger og jeg syns det var veldig gøy. Så drev jeg egentlig bare med trening i to år før jeg begynte å konkurrere. Jeg var under ti år så jeg måtte stille i rekruttklasse, men syns det var utrolig artig. Så var jeg ganske tidlig i utviklingen og trente ikke så veldig mye, men vant likevel mye ganske lett. Så kom det etter hvert litt flere jenter som slo meg, så da skjønte jeg at jeg måtte begynne å trene mer (ler). Jeg har kjørt mye i Danmark, Sverige og ikke minst mot Susanne opp gjennom årene. Så jeg har hatt det hardt mot hun (ler).

SM: Hvordan ser du på deg selv i forhold til Susanne?
SB: Hun er på et annet nivå. Jeg er fortsatt et steg bak både hun og Ingvild.

I UM 2012 kom Susanne og jeg til spurt sammen, men hun slo meg. Det er det nærmeste jeg har vært henne noen gang, og siden det har hun glidd i fra. Hun har trent helt fantastisk bra og fortjener all den suksessen hun opplever.

SM: Men målet ditt er også å bli proff?
SB: Absolutt

SM: Hva bedriver du utenom syklingen?
SB: Til høsten tar jeg fatt på sisteåret ved toppidrettsgymnaset på Tertnes i Bergen. Etter det får jeg se om det blir flere studier eller om jeg skal ta det med ro. Det er først og fremst syklingen som betyr noe.

SM: Det skjedde noe svært dramatisk i Trondheim denne uken hvor Cecilie Gotaas Johnsen var involvert. Hvordan reagerer du på slike ting?
SB: Jeg blir utrolig irritert. Jeg merker etter flere år i dette gamet hvor mange forskjellige bilister det er der ute. Jeg blir så irritert på slike unødvendige ting. Det er bare så utrolig teit.

SM: Mange vil nok peke på at i enkelte situasjoner har syklister skyld, men i andre episoder er det bilisten som lager kvalme. Finnes det en løsning tror du?
SB: Det finnes folk som bare ikke kan snus. De er bare så firkantet. Du kan prøve å snakke til dem, men de driter i det. Noen er bare slik og har valgt å hate syklister. Man må bare prøve å tilpasse ting så godt som mulig. Jeg vet ikke hva som må gjøres.

Fakta:
Navn: Silje Broll
Fødselsdato: 4. oktober 1998
Føde/hjemsted: Bergen
Ryttertype: Tempo/semi-roleur
Klubb: Bergen CK

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.