Tour de France kan ikke gå som planlagt - Sykkel
871 Views

Tour de France kan ikke gå som planlagt

Frankrikes president Emmanuel Macron snakket til folket mandag.

April 14, 2020
Skrevet av:

Espen J. Lee

Tour de France må avlyses eller utsettes, går det fram av oppdaterte påbud kunngjort av Frankrikes president Emmanuel Macron mandag.

Mandag kveld talte Macron til det franske folk, og der kunngjorde han at portforbudet i landet forlenges til 11. mai. Koronaviruset fører samtidig til at større arrangementer med publikum ikke kan avholdes før tidligst i midten av juli, fastslo Macron.

Det betyr at 2020-utgaven av Touren enten må utsettes eller avlyses.

– Uaktuelt å sykle uten publikum

Årets Tour de France skulle etter den opprinnelige planen vært innledet i Nice 27. juni. Tradisjonen tro skulle vinneren hylles etter avslutningsetappen på Champs-Élysées 19. juli. 

Franske myndigheter og representanter for arrangøren har i lengre tid holdt samtaler om utsiktene for å kunne gjennomføre 2020-utgaven av verdens mest prestisjetunge sykkelritt som planlagt.

Et tenkt scenario har vært å gjennomføre rittet uten tilskuere, men dette avviste Tour de France-direktør Christian Prudhomme i starten av april.

– Tour de France er inderlighet, entusiasme og framfor alt smil. Vi må kunne se de smilene, sa han til Sports Auvergne.

Ifølge flere medier diskuteres det å avvikle rittet i august.

30 prosent berørt

Det internasjonale sykkelforbundet har bestemt at det som følge av viruspandemien tidligst blir åpnet for å gjennomføre ritt 1. juni. Avgjørelsen ble gjort gjeldende for alle sykkeldisipliner og syklister på alle nivåer.

I forrige uke uttalte president David Lappartient i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at de har mottatt henvendelser fra 650 løpsarrangører om enten avlysning eller utsettelse av løp. Det utgjør 30 prosent av konkurransene på forbundets 2020-kalender.

UCI har også opplyst at det jobbes med en alternativ terminliste for 2020-sesongen. I det arbeidet prioriteres de tre Grand Tour-rittene samt sykkelsportens såkalte monumenter.

Storritt kan ryke

Giro d’Italia er for lengst utsatt, og nå er det klart at også Tour de France blir skjøvet på eller kansellert. Det er ikke utelukket at sykkelsesongen blir forlenget for å finne plass til flere av rittene som allerede er utsatt.

Tour de France har vært gjennomført hvert eneste år i fredstid siden 1903. Colombianske Egan Bernal vant rittet i fjor. 

Frankrike er blant landene i Europa som er hardt rammet av viruspandemien. Men det var samtidig positive signaler i Macrons tale mandag. Presidenten ba befolkningen om å holde ut ennå noen uker og forvisset franskmennene om at det er bedring i sikte.

– Håpet er i ferd med å vende tilbake, sa presidenten.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.