Til Norges-toppen i rekordfart - Sykkel
2331 Views

Til Norges-toppen i rekordfart

Foto: Janneke Ensing/Sportfoto.nl

Mars 10, 2017
Skrevet av:

kjetil

Hun begynte med sykling som 18-åring, men allerede tre år senere tok hun bronse i NM. Nå går Kathrine Aalerud for VM-suksess i 2018.

Hvem er Kathrine Aalerud?
– Det er meg, det. En rolig, sta og livlig jente. Tror jeg. Jeg er hvertfall pratsom

Du har liksom kommet litt plutselig. I 2015 startet du i Ladies Tour som eneste UCI-ritt, men havnet utenfor tidslimit. I fjor tok du plutselig bronse i NM, tok tredjeplassen på tempoen i Ardeche og ble tatt ut til VM. Hva skyldes den plutselige fremgangen?
– Jeg har bare bestemt meg for å ha lyst. Sykkel var gøy, og jeg bestemte at hvis jeg skulle drive med det, går jeg all in. Da gjør jeg det ordentlig. Og da skjer det som skjer. Jeg drev lenge med ridning, men ble fort lei da det ble for seriøst. Så begynte jeg med sykling for å holde meg i aktivitet og fant ut at jeg likte å konkurrere.

Når var dette?
– Jeg tok et oppgjør med meg selv vinteren 2015-2016. Etter Tour of Norway. Jeg ble inspirert av det rittet og syns det var ganske kult. Men jeg likte ikke det å være dårlig, jeg ville være god. Jeg hater å tape, jeg er faktisk en kjempedårlig taper. Jeg irriterer meg veldig lenge.

Hva gjorde du i detaljarbeidet da du bestemte deg for å satse?
– Jeg prioriterte sykkel som nummer en. Dagene mine ble strukturerte og treningen kom alltid først. Kostholdet ble lagt opp etter hva jeg trente og jeg ble generelt veldig nøye i alt jeg gjorde. Der fikk jeg bra hjelp fra Morten Mørland, han er jo ekspert på ernæring, også er han en god trener også. For meg var ikke det å ofre noe egentlig. For meg var det å gjøre mer av det jeg elsker, og da blir det ikke å ofre noe. Jeg gjorde ting jeg likte. Jeg gleder meg alltid til å dra ut for å trene.

Så Morten Mørland er treneren din? Hvordan kom du i kontakt med ham?
– Jeg hørte rundt om hva folk i miljøet anbefalte. Så tenkte jeg at guttene i Norge er gode, og han trente folk i Team Sparebanken Sør. Så da tok jeg kontakt, så ble det han. Så litt tilfeldig var det.

Du ble mer strukturert og nøye i alt du foretok deg. Hvordan var det før du bestemte deg for å satse?
– Før trente jeg bare det jeg hadde lyst til. Jeg planla aldri, men gjorde ting jeg følte for der og da. Men med Morten så var det å gjøre ”det og det”. Så når man gjør ting riktig, går det fort riktig vei.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Leker med de beste: I fjorårets senior-fellesstart i Bodø, var kun Miriam Bjørnsrud og Vita Heine bedre enn den uredde Bryne CK-syklisten. Foto: Einar Oliver Landa
Leker med de beste: I fjorårets senior-fellesstart i Bodø, var kun Miriam Bjørnsrud og Vita Heine bedre enn den uredde Bryne CK-syklisten. Foto: Einar Oliver Landa

Hvordan har sesongoppkjøringen til denne sesongen vært?
– Den har vært veldig bra. Ganske mye likt den forrige sesongoppkjøringen, men jeg har unngått sykdom frem til nå. Nå fikk jeg magebetennelse og urinveisinfeksjon, men ble bare satt litt tilbake. Jeg skulle egentlig kjørt løp med landslaget nå denne uken, men jeg er ikke frisk nok, og vil ikke ødelegge noe for tidlig.

Hva er bakgrunnen din? Hva har du drevet med i barn- og ungdomsårene?
– I ungdomsårene drev jeg med sprangridning. Nå studerer jeg til å bli siviløkonom, er på master nå. Jeg har ikke så spennende liv egentlig.

Hvordan og når kom du inn i sykkelsporten?
– Jeg drev å syklet til stallen. Det var da jeg fikk min første landeveissykkel. Jeg visste ikke hva klikkpedaler var på den tiden for å si det sånn. Jeg hadde ikke peiling. Men så begynte jeg å like det. Jeg sluttet med ridning da jeg ble lei av det, også begynte jeg å trene på sykkelen.

Fant du ut av det helt selv? Du har ingen i familien som har drevet med sykling?
– Jeg visste ikke hva Tour de France var en gang. Jeg begynte med det selv. Jeg visste ikke at det var noen landeveisjenter før jeg møtte mosjonistene jeg trente med og de sa at det fantes proffe jenter også.

Hvor gammel var du da?
– 18 år. Så folk blir oppgitt av meg når de skal fortelle meg om sykling og sånn. Jeg er ikke så flink på navn på ryttere og ritt og sånn.

Men er du interessent i sykling nå? Ser du det på TV?
– Nå følger jeg mer med. Det er ikke så mange dameritt å se, men jeg ser mye gutteritt og syns det er spennende.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Godt humør: Kathrine Aalerud, nummer fire fra venstre, trives blant sine nye lagvenninner i Team Hitec Products. Foto: Sykkelmagasinet
Godt humør: Kathrine Aalerud, nummer fire fra venstre, trives blant sine nye lagvenninner i Team Hitec Products. Foto: Sykkelmagasinet

Du begynte å sykle relativt seint, altså som 18-åring. Likevel er du blitt ganske god. Hadde du noe erfaring fra utholdenhetsidrett?
– Jeg rei mye, men det stiller ikke krav til utholdenheten akkurat. Så du er jo litt trent, men ikke noe utholdende.

Også har jo sykkelsporten kolossale treningsmengder også? Hvordan har du taklet det?
– Jeg har taklet det fint. Men med Morten har vi tatt det veldig gradvis. Han er veldig flink til å holde igjen, selv om jeg vil trene mer. Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg ligger på i treningstimer. Jeg bare trener det jeg får beskjed om.

Det virker som du har et avslappet forhold til det hele?
– Hvis jeg er litt sliten og må bremse opp litt, så tenker jeg ikke over det. Det viktige er kvaliteten på treningen og ikke gå på en smell.

Hva gjør du utenom syklingen?
– Studerer ved universitet i Ås for å bli siviløkonom. Jeg satser for fullt med sykling, og har jo størst fokus på det. Man merker at det tar ganske mye energi å jobbe ved siden, så da er det enklere å studere.

Hva er målet og drømmen?
– Mitt største mål er VM i 2018. Det er en klatreløype som kan passe meg fint. Det er greit å sette seg et konkret mål, og dette er ganske lenge til. Før det må jeg takle det som skjer i WorldTour-feltene og bli vant til nivået.

Du har din styrke i det å klatre. Er det noe du har trent bevisst på?
– Jeg vil ikke at folk bare skal se meg som en klatrer. Jeg har god styrke på flater også. Men min svakeste side er massespurt, fordi jeg har ikke punchet. Men jeg er sterk på flatene, og har hatt fokus på O2. Min watt pr. kilo er ganske bra. Så det viktigste er å ikke bare være god oppover, men der andre også har en fordel. Jeg har bare hatt fokus på å trene på den måten jeg liker. Trener du slik, blir du bedre. Du må bare finne en treningsmetode som funker. Jeg har ikke hatt fokus på å bli klatrer, jeg har bare trent slik og funnet ut at jeg liker det. Jeg må gjøre ting jeg liker. Derfor har jeg hatt fremgang, fordi jeg elsker det.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Store steg: På kort tid har Kathrine Aalerud blitt en av Norges beste kvinnelige syklister. Nå drømmer den klatresterke ungjenta om VM-triumf i 2018. Foto: Norges Cykleforbund
Store steg: På kort tid har Kathrine Aalerud blitt en av Norges beste kvinnelige syklister. Nå drømmer den klatresterke ungjenta om VM-triumf i 2018. Foto: Norges Cykleforbund

Hva er det du elsker sånn med syklingen?
– Det er så store treningsmengder. Jeg elsker å bare gå helt i kjelleren. At det faktisk går på det mentale, du skal bare gi alt til du kollapser. Det er slik jeg liker det. Gi alt. Du vet ikke hvor den grensen går.

Hva tenker du om det du møter i WorldTouren nå da?
– Jeg har ikke tenkt særlig på det. Jeg gjør bare det jeg får beskjed om. Jeg koser meg uansett, jeg.

Også har du en ganske kjent kjæreste for oss som følger sykkel tett? Nemlig Magnus Cort Nielsen i WorldTour-laget Orica Scott. Hvordan skjedde det?
– Ja, jeg har vel det. Vi fikk god kontakt Qatar. Han bor i Girona, men det funker greit, vi har kontakt hver dag. Han har et hektisk program ettersom han er klassikerrytter og har mye nå på våren. Begge forstår at vi driver med sykkel. Jeg kjører jo også løp, så jeg kan ikke klage på at han kjører løp.

Har du tenkt på å bo i Girona selv?
– Jeg vet ikke… Jeg er en person som bare tar det når det kommer. Jeg drar jo dit på besøk. Nei, jeg orker ikke å tenke på hvor jeg skal bo. Jeg bor der sykkelen er, jeg.

Fakta:
Navn: Kathrine Aalerud
Fødselsdato: 4. desember 1994
Føde/hjemsted: Vestby
Ryttertype: Klatrer
Klubb: Bryne
Favorittmat: Laks
Livsmotto: Vær offensiv
Sesongmål: Hevde meg på topp internasjonalt. Vinne ritt. Bidra til at laget også vinner ritt. Vinne mer enn Magnus

Foto: Norges Cykleforbund
Foto: Norges Cykleforbund

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.