Blogg: Sen karriere-start ingen ulempe - Sykkel
2663 Views

Blogg: Sen karriere-start ingen ulempe

Juni 20, 2016
Skrevet av:

sykkel

Må man starte satsning i tidlig alder for å prestere som seniorrytter? Er det for sent å starte når man er over 20 år? De fleste blir jo profesjonelle allerede når de er mellom 19 og 23 år.

Av ANDREAS VANGSTAD, Team Sparebanken Sør

 

Jeg kom litt tilfeldig inn i sykkelsporten etter en belastningsskade i det ene kneet. Jeg var da 20 og hadde i 10 år drevet med orientering, langrenn og terrengløp. Da jeg løp rundt i skogen i ungdomstiden, så jeg aldri for meg en sykkelkarriere, selv om jeg likte å sykle som alternativ trening i sørlandssommeren.

Middels seriøs

På den tiden så jeg på meg selv som en middels seriøs utøver. Jeg trente normalt mellom 7 og 12 timer i uken, var slett ingen «24-timersutøver», men gjennomførte treningene på en god måte. Det var bra miljø og aktiviteten i treningen som var det viktigste for meg.

Seriøsiteten økte i takt med alderen. I de siste tenårene ble jeg gradvis mer bevisst på å optimalisere hverdagen for å prestere bedre på trening og i konkurranser.

Skade og treningspause

Da jeg var 20 pådro jeg meg altså en kneskade og måtte ta en pause fra løpingen. Jeg så da en mulighet for å trene sykkel og være med på konkurranser mens skaden i kneet ble leget.

Plutselig var hjul gøyere enn joggesko, asfalt bedre enn skogen.

Jeg tok valget om å slutte med løping og heller satse sykkel. Jeg har aldri sett meg tilbake! Jeg visste at som 21-åring kunne jeg ikke bruke et par år på å prøve ut sykkel-satsning. Enten gikk jeg «all in», eller så kunne jeg like godt la være.

Over sengen min henger en plakat med parolen; «You are never too old to set another goal or to dream a new dream…».
Det har jeg brukt som motivasjon i starten av sykkelkarrieren.

Motivasjons-setningen på veggen over sengen min. (Foto: ANDREAS)
Motivasjons-setningen på veggen over sengen min. (Foto: ANDREAS)

Hvorfor prestere så bra så tidlig?

Hvordan kunne jeg prestere bedre enn de som hadde syklet siden de var ungdommer – jeg som ikke visste hva et kontinentallag var, eller hva det vil si å sykle rulle?

Motivasjon var den største drivkraften i starten. Jeg var veldig motivert for å lære mye om sykkelsporten; leste meg opp på fagstoff og treningsplaner og var hele tiden nysgjerrig på å utvikle meg.

For at jeg skulle klare å ta igjen forspranget til dem som hadde begynt med sykling i tidlig alder, måtte jeg prestere bedre enn dem på treningene og gjøre riktig valg i hverdagen, bli mer bevisst på mental trening og bli mer strukturert.

Treningsstart nøyaktig klokken ni!

Et eksempel på dette kunne være at jeg laget en plan for treninger neste dag med start rulletrening alene på rommet klokken ni. Da kunne jeg bli stresset og irritert om jeg ikke rakk å «være på trening» nøyaktig klokken ni.
Hvorfor kunne jeg ikke bare være avslappet og begynne treningen tre minutter over ni? Det handlet hele tiden om å være bevisst og fokusert på det man gjorde og få godfølelsen på at man gjorde denne dagen akkurat slik man hadde planlagt.

Når man hele tiden holdt seg til planen, var det lettere å gjøre den jobben som krevdes for å bli bedre.

En av mange dager hvor man optimaliserer hverdagen. (Foto: ANDREAS)
En av mange dager hvor man optimaliserer hverdagen. (Foto: ANDREAS)

Tålmodighets-sport

Sykkel er en sport som krever tålmodighet gjennom mange år med trening, én av idrettene med flest treningstimer gjennom året. Jeg tror at om man begynner med seriøs trening i alt for tidlig alder, kan enkelte miste litt motivasjon når de blir eldre.
Sykkel er en sport som avgjøres på taktikk og fysisk form, og mindre på teknikk. I idretter som tennis, som krever mer teknikk enn fysisk trening, er det nok nødvendig at man begynner tidligere.

Lauritzen og Porte også slow starters

Richie Porte fra BMC startet sin sykkelkarriere etter at han var fylt 21 år, og Dag Otto Lauritzen startet som 23-åring. Det er bevis på at det er fullt mulig å begynne med sykling i sen alder og like fullt skaffe seg en profesjonell karriere.

Det handlet bare om å gjøre det skikkelig om man begynner ”sent”.

Angrer jeg på sen sykkel-satsning?

Angrer jeg på at jeg ikke begynte med sykling tidligere? Nei, det gjør jeg ikke. For jeg føler at bakgrunnen jeg hadde fra andre idretter har gjort at jeg er mer systematisk i mitt arbeid og fortsatt er nysgjerrig på å utvikle meg.

Jeg føler jeg også har en veldig sterk motivasjon og en «all in»-mentalitet ettersom jeg begynte sykkelsatsningen først som 21-åring.

Mitt tips er å ha en aktiv barndom og ungdomstid, finne ut hva man liker, og vente med å spesialisere seg til man nesten er i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.