This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Røffe forhold venter seks startende nordmenn i Paris-Roubaix
Se bildene fra lagenes rekognosering.

TEKST: Endre Myhrene FOTO: ASO
Klart fansen lar seg begeistre når muligheten for et vått og gjørmete Paris-Roubaix er til stedet. Klassikernes dronning har ikke opplevd et skikkelig uvær på 16 år, ikke siden 2002-utgaven som har blitt legendarisk.
Værmeldingen for søndag er imidlertid sol og oppholdsvær. Men det er muligens ikke nok til å tørke opp de vanskelige forholdene som allerede finnes på enkelte sentrale brosteinsveier i det nordlige Frankrike.
Les Amis de Paris-Roubaix, den frivillige organisasjonen som vedlikeholder veiene, har jobbet mer enn vanlig i det siste. Både med å evaluere tilstandene til brosteinen og faktisk vedlikehold. Særlig er forholdene på Haveluy-strekket svært dårlig, en sektor som rangeres med fire stjerner av arrangøren.
Sektoren som følger etter Haveluy, den fryktede Arenberg-skogen, vil også være våt og sleip i søndagens ritt. Som om ikke den 2.4 km lange brosteinsveien er grusom nok fra før. Dette avgjørende punktet i rittet, som feltet ofte inntar i 60 km/t, kan vise seg skjebnesvangert for mange.
Både 2002 og 2001-utgavene av Paris-Roubaix ble utkjempet i våte forhold. Det betyr at blant dagens aktive, er det svært få med faktisk erfaring fra å kjøre den store klassikeren i regn og gjørme. Faktisk er det bare to ryttere med slik erfaring: Franskmannen Sylvain Chavanel (Direct Energie), og 2016-vinner Mat Hayman (Mitchelton-Scott).
Ryttere som deltok i 2014-utgaven av Tour de France, og dermed syklet den legendariske 5.etappen til Arenberg, vil derimot har en viss idé om hva dette dreier seg om. Ryttere som Peter Sagan (Bora) og Alexander Kristoff (UAE) var del av denne stormfulle dagen da regnet falt i times vis og feltet skulle forsere ni brosteinsparti.
Værmelderne spår for det meste solskinn og skyfri himmel lørdag, noe som åpner for at mye kan tørke opp. Natt til søndag er det derimot mulighet for mer regn, og sjans for at første del av rittet utartet seg i grimme omstendigheter. Første brosteinsparti, i Troisville, kommer ikke før etter 100 kilometer.
Det er også ventet at avslutningen av rittet vil støte på en frisk bris etter hvert som feltet nærmer seg velodromen i Roubaix.
29 brosteinssektorer venter rytterne i det som er den 116. utgaven av Paris-Roubaix. De hardeste er rangert med fem stjerner.
Dette er Trouée d’Arenberg, Mons-en-Pévèle og Carrefour de l’Arbre, som kommer bare 15 km fra mål. Av rittets 257 kilometer er 55 kilometer brostein.
Hele seks nordmenn er å finne på startstreken i Compiegne søndag morgen. Truls Korsæth (Astana) og Amund Grøndahl Jansen (LottoNL) har begge imponert for sine respektive lag tidligere denne sesongen, og får begge sjansen i det såkalte «helvete i nord».
Alexnader Kristoff (UAE) har flere topplasseringer fra rittet, og har med seg sin trofaste Sven Erik Bystrøm til start.
- Les også: Postkort fra Carrefour de l’Arbre
Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) var utrolig nære å vinne denne klassikeren i 2016 og jakte nye seierssjanser søndag. Litt mer overraskende stiller også klatreren Sindre Lunke til start, for sitt franske lag, Fortuneo-Samsic.