PORTRETT: Nordhaug - det uforløste potensialet
2958 Views

Nordhaug – det uforløste potensialet

Han ble kåret til et av Norges største talenter som ungdom, men selv mener Lars Petter Nordhaug at han aldri har klart å leve opp til sitt eget potensiale.

Desember 02, 2016
Skrevet av:

Kjetil R. Anda

Han ble kåret til et av Norges største talenter som ungdom, men selv mener Lars Petter Nordhaug at han aldri har klart å leve opp til sitt eget potensiale.

Året er 1999. Det norske terrenglandslaget er i California da landslagstrener Ole Kristian Silseth blir møtt av en puslete, hengslete fyr. Senere samme år under VM i Åre, møtes duoen på nytt hvor den ivrige 15-åringen har fått lovnad om å låne en av landslagets sykler for å teste VM-løypa. Tross et regnvær Silseth beskrev som et sant helvete, var den unge Nordhaug klinkende klar på at han skulle teste det som etter hvert var ødelagte løyper. Den svenske VM-byen var mørklagt da sykkelen ble returnert av en søkkvåt Nordhaug med det bredeste gliset i Åre denne kvelden.

– Han der, han kommer til å bli en jævlig god syklist, tenkte Silseths.

Året etter får den talentfulle terrengsyklisten være med landslaget til USA for å kjøre i klassen under junior.

– Det tok en halvannen time å kjøre til løypen fra der vi bodde. Men da vi kom i bilen satt Nordhaug allerede klar med fullt utstyr og gledet seg så inni helvete til å kjøre sykkelritt, ler Silseth som også følger Nordhaug tett den dag i dag.

Eller Biskopen, som Silseth har døpt sin gamle elev etter hjembyens første biskop.

– Du er en bra mann når du får et kallenavn i Molde, ler Silseth.

Tilfeldighetene

En ung Nordhaug startet idrettskarrieren med fotball, men kneproblemer skulle henvise den vesle målvakten til karate i stedet.

– Det var der jeg virkelig kom i form. Jeg lærte meg treningsholdninger i en idrett hvor det virkelig handlet om disiplin, respekt og hard trening. Det var et fantastisk sted å begynne, mimrer Nordhaug 20 år senere.

Stake Laengen: Pogacar nødt til å leve med Armstrong-sammenlikning

Parallelt var også unggutten en ivrig skiløper. Trener Terje Rasmussen rådet han å sykle terreng for å trene til langrenn hvor Nordhaug konkurrerte i samme årskull som Martin Johnsrud Sundby. Tilfeldigheter gjorde det til at Nordhaug ble dratt med på et terrengsykkelløp. Et løp han vant.

– Det var så moro at jeg var ute og syklet hver dag etter skolen. I helgene hadde jeg bedre tid og syklet lengre turer.

I disse årene herjer en annen nordmann i internasjonal terrengsykling. Rune Høydahl var Nordhaugs store idol, og som 14-åring skulle det unge talentet få møte verdensmesteren fra 1996.

– Jeg husker NRK Vestfold ringte meg for å høre om jeg ville møte et stort talent. Jeg sa, herregud, det må vi få ordna. Da kom de med en 14-åring til Drammen som skulle få møte sitt største forbilde. Han stilte seg ved siden av meg, kikket opp, smilte og sa: «Jeg skal bli proff som deg, jeg Rune». Det er med eufori og lidenskapelighet Høydahl mimrer tilbake til tiden hvor han bet seg merke i denne unggutten som han visste kom til å nå langt. Det var noe med holdningen, lysten og væremåten som bragte noe unikt over denne vesle karen fra Tønsberg. Der andre møtte veggen, knuste Nordhaug seg gjennom og kom ut enda sterkere, mimrer Høydahl.

Nordhaug selv er helt klart på at Høydahl har betydd utrolig mye for hans karriere.

– Det var som om en ung skiløper skulle få møte Petter Northug – det var helt utrolig stort. Jeg hadde feber den dagen, men jeg skulle møte han uansett, forteller Nordhaug om mannen han skulle hente råd fra og dele treninger med i årene etter.

Gode minner: Nordhaug var vandt til å stå pallen da han som ungdom dominerte i de fleste av rittene han stilte opp i. Foto: Ole Kristian Silseth
Foto: Ole Kristian Silseth

Dominansen

Som 16-åring fokuserer Nordhaug enda mer på terrengsykling. Allerede nå vet han at det er dette han vil drive med – det er syklingen som skal bli hans levebrød. Samme år går han til topps i NM for juniorer. Nyttårsaften har VG en reportasje om landets største idrettstalenter. Med bilde og tekst presenteres talentfulle utøvere som Suzann Pettersen, Karoline Dyhre Breivang, Andreas Torkildsen og Lars Petter Nordhaug:

«Tønsberg-gutten vinner alt han stiller opp i, også mot eldre motstandere. Kalles «Dyret». Junior neste år, bare 20 under OL i Athen 2003. Ekspertene mener han kan være moden for store oppgaver allerede da».

– Jeg husker jeg var bekymret hvis jeg ikke vant med mer enn fem minutter på den tiden. Jeg stilte opp i seniorløp i Norgescupen da jeg var 16 år og vant med seks minutter, husker Nordhaug.

Ledsaget av svenske Mickel W. Berger og Magne Orre som i dag er lærer ved Wang Tønsberg, ble det unge talentet satt på et vanvittig treningsprogram med stort fokus på intervaller. Fem ganger i uken kjørte han intervaller på seks ganger ni minutter, i tillegg til skitrening.

Smellen

Påfølgende år henter han hjem sølv fra EM og VM i tillegg til at han forsvarer NM-gullet.

– Når jeg ser tilbake på det, er det helt klart et kjempetalent som har svunnet hen.

Det er nesten med skremmende dårlig selvbilde at Nordhaug tenker tilbake på de gylne tenårene. Han mener selv han ikke har klart å leve opp til stemplet han fikk av VG. Han mener det er flere årsaker til det, men peker spesielt på en viktig detalj: Kyssesyken i 2002. Nærmest over natten fikk andreårsjuniorens form seg en kraftig knekk, og det som var selvsagte seire, ble til anonymt listefyll for supertalentet. Tester viste at unggutten hadde trent med både kyssesyke og lungebetennelse. Motivasjonen ble satt på prøve, men veggen ble på sedvanlig vis brutt ned av Nordhaugs klare mål om å bli sykkelproff.

Etter et halvt år uten sykling vender etter hvert en mer motivert Nordhaug tilbake og i 2004 skal han virkelig bevise sitt ekstreme potensiale under nordisk mesterskap i terrengsykling. Nordhaug vinner. To minutter bak krysser en ung danske med navn Jacob Fuglsang målstreken, sjanseløs mot nordmannen som han år senere igjen skulle sykle mot. Da på landeveien.

Samme år ble det arrangert OL i Athen hvor Fuglsang allerede var kvalifisert, men Nordhaug fikk ikke stille ettersom han ikke fikk kjøre verdenscup. Grunnen lå ifølge Nordhaug i dårlig økonomi hos Norges Cykleforbund som ikke hadde ressurser til å sende ham ut i verden. Oktober 2004 skriver Adresseavisen om planene til å opprette det norske profflaget, Team Interspons, ledet av Birger Hungerholdt som i dag er Nordhaugs manager. Laget skal bygges rundt Christopher Myhre og Joachim Bøhler, med blant annet Lars Petter Nordhaug som hjelper. Sportsdirektøren skulle være Gino Van Oudenhove som fortsatt sitter i samme rolle i dag.

Midt oppi knappe ressurser til terrengsykling, kom det altså tilbud om et lønnet opphold i dette nye laget på landevei. I 2005 sykler Team Maxbo Bianchi og Nordhaug sin første sesong, men landeveien byr på utfordringer for Tønsberg-gutten som ikke er vant til å kjøre i tette felt. Likevel blir han U23-norgesmester og debuterer i Tour de l`Avenir – ungdommens Tour de France.

Landevei: Med ny sykkel og ny displin tar Nordhaug fatt på en ny fase av sykkelkarieren da han blir en del av nyoopstartede Maxbo Bianchi. Foto: Frank W. Mo
Joker-rytter Nordhaug. Foto: Frank W. Mo

Profftilbudet
Maxbo Bianchis andre år skal bli enda bedre enn det første. Med nysigneringer som Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch, markerer Van Oudenhoves mannskap seg internasjonalt. Nordhaug får også bedre dreis på landeveissyklingen og på sommeren blir han norgesmester for seniorer under fellesstarten på Andørja.

I årene som fulgte skulle Nordhaug bli en del av et mannskap som markerte seg sterkere og sterkere i Maxbos farger. Erfaringene ved å hjelpe Boasson Hagen og senere Alexander Kristoff i samme lag, lærte Nordhaug å mestre avgjørende teknikker i landeveissykling. I 2009 kommer hans første UCI-seier i Irland Rundt.

Nordhaugs resultater lar seg etter hvert bemerke hos de høye herrer i ProTour-lagene, og før 2010-sesongen har nyoppstartede Team Sky banket på døren hos den lovende nordmannen. På det tidspunktet har allerede Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson Hagen signert for britene, og Nordhaugs tidligere lagkamerat i Joker jobbet for å få sin gode venn som treningspartner i Oslo. Boasson Hagen fikk viljen sin og Nordhaug satte signaturen på kontrakten med Team Sky.

– Det var sinnssykt profesjonelt. En helt annen verden, mimrer Nordhaug.

Han vinner sitt første proffritt sammen med Sky under lagtempoen i Tour of Qatar, men det er først i 2012 at Nordhaug sykler det han selv beskriver som sin beste sesong noensinne. Svært stabil form sørger for blant annet tredjeplass sammenlagt i Critérium International, sjetteplass sammenlagt i Baskerland rundt og ikke minst seieren i GP Cycliste de Montréal.

Før 2013-sesongen velger imidlertid Nordhaug å takke nei til nytt kontraktstilbud i Sky. Nederlandske Rabobank har nemlig kommet på banen med løfter om både tredobbelt lønn og Tour de France. Etter å ha nytt godt av treningssamarbeidet med Bobby Julich og profesjonaliteten til Team Sky, fikk Nordhaug oppleve at ting ikke var like på stell i Rabobank. Laget skulle miste hovedsponsoren sin, men fikk etter hvert inn Belkin.

Mentalitet og kvaliteten på treningene var ikke til å kjenne igjen etter Sky-perioden, men Nordhaug fikk sin Tour de France-debut hvor han rakk å markere seg i brudd. Det skal imidlertid gå to år etter seieren i Montreal før Nordhaug igjen tar sin neste UCI-seier under tidenes nordligste målgang i internasjonal sykkelsport. Belkin-rytteren vinner åpningsetappen til Arctic Race of Norway på Nordkapp, og blir til slutt nummer tre sammenlagt i rittet.

Comeback: Her blir han historisk ved å ta den nordligste seieren i et internasjonalt sykkelritt noen gang. Foto: ASO
Comeback: Her blir han historisk ved å ta den nordligste seieren i et internasjonalt sykkelritt noen gang. Foto: ASO

Nå eller aldri

Tre år i et annet lag enn Sky skulle imidlertid være nok. I 2015 vender Nordhaug tilbake til det britiske laget hvor både Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen  er i ledelsen. «Gabba» overtar treneransvaret for Nordhaug sammen med langslagstrener Stig Kristiansen, og i Liège-Bastogne-Liège skal Nordhaug være nær triumf og beviser at han på mange måter fortsatt ikke er ferdig som toppsyklist.

Måneden etter går han på sensasjonelt vis helt til topps i etapperittet Tour de Yorkshire.

2016 mente enkelte var året hvor det virkelig gjalt for Nordhaug. Skulle han bli hjelperytteren som noen ganger fikk det til på egenhånd, eller skulle han om noen år kunne se tilbake på seire i store klassikere som Liège-Bastogne-Liège, Amstel Gold Race eller La Flèche Wallonne?

Selv er Nordhaug klar på at han ikke er ferdig.

– Det kunne vært helt annerledes. Jeg kunne gitt meg når det buttet i mot, men jeg har alltid kommet tilbake. Det ble hvertfall noe ut av utgangspunktet mitt.

Derfor har 32-åringen signert en kontrakt med det nyoppstartede pro kontinentallaget, Aqua Blue Sport. Med håp om å finne tilbake til vinnerformen og sykkelgleden han en gang besatt.

For Dyret lever fortsatt, Biskopen er ikke død.

Ferdig: Samarbeidet med Team Sky er historie, men arbeidsgiveren er ikke lengre unna enn et langt steg over irskesjøen til The Emerald Isle. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet
Ferdig: Samarbeidet med Team Sky er historie, men arbeidsgiveren er ikke lengre unna enn et langt steg over irskesjøen til The Emerald Isle. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Leknessund: ”Rytteren jeg ønsker å bli”

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.