Nordhagen lagde kaos opp Mount Pleasant - Sykkelmagasinet
3262 Views

Nordhagen lagde kaos opp Mount Pleasant

Kjempet om medalje til de siste kilometerne.

September 23, 2022
Skrevet av:

Jarle Fredagsvik

(Sykkelmagasinet): Alt på den første av åtte runder av juniorenes fellesstart (totalt 135,6 kilometer) ble det dramatisk på vei ned fra Mount Pleasant. Fire ryttere gikk ned på det glatte underlaget, og blant dem var både tempoverdensmester Josh Tarling og nederlandske Max van der Meulen.

Begge var i favorittsjiktet foran VM-fellestarten. Briten var synlig preget og skrapet opp på både ben og armer, men var i stand til å fortsette. Ut på den andre runden fikk begge kontakt med feltet igjen, men Tarling ble siden tvunget til å stå av.

For Norge markerte Jørgen Nordhagen seg tidlig ved å ligge godt plassert langt framme i feltet. Jesper Stiansen fikk en tung start da han punkterte tidlig, og siden ble nødt til å kjøre Johannes Kulset opp etter velt.

Estlender overrasket

Romet Pajur har dominert flere av de største brosteinsrittene i år, og ble andremann i juniorens Paris-Roubaix og gikk til topps i Flandern rundt i samme årsklasse.

En fryktet spurter, og derfor var det overraskende at den 17 år gamle estlenderen gikk i bruddet sammen med Pavel Novak tidlig.

Bak der var Benjamin Eckerstorfer, Hamish McKenzie, Zachary Walker Viggo Moore og landsmann Artem Shmidt i ferd med å kjøre seg opp. McKenzie hadde også veltet, men overraskelsesmannen fra tempoen gikk likevel offensivt til verks. Det forsøkte også seiersmaskinen Antonio Morgado ut på fjerderunden, men de seks foran satte opp et tempo som gjorde veien opp for den kommende Hagens Berman Axeon-rytteren avskrekkende lang.

Les mer innhold med Sykkelmagasinet (+)

Profflagene kniver om norsk supertalent

Morgado ga seg imidlertid ikke med det. Portugiseren støtet på nytt i bunnen av Ramah Avenue (Mount Pleasant) og da reagerte først Menno Huising, før også Nordhagen kjørte seg opp til duoen. Det munnet ikke ut i det helt store, men feltet tok inn 25 sekunder på vei opp til toppen.

Offensiv Nordhagen

På femterunden var feltet mer eller mindre smadret. Nordhagen satt isolert igjen av de norske foran, mens Mikael Uglehus og Johannes Kulset lå i grupper lengre bak.

Morgado slet seg løs i nok en gruppe. Den valgte Nordhagen å kjøre seg opp til over Dumfries Avenue. Derfra fortsatte 17-åringen fra Tranby i Lier hardkjøret fra tet, og klarte å slite seg løs sammen med portugiseren over toppen av Mount Pleasant. Bak hadde kraftfulle Emil Herzog sin fulle hyre med å henge seg på, men i den ventende utforkjøringen samlet det seg på nytt. Morgado, Nordhagen, Herzog, Paul Magnier (Frankrike), Frank Ragilo (Estland) og Milan Kadlec (Tsjekkia).

Helt der framme ble seks mann til fem, da østerrikeren Benjamin Eckerstorfer opplagt hadde mer å gi på flatene enn i motbakkene. Den eneste østerrikeren på startstreken skulle likevel bite seg fast i feltet.

Morgado-show

På den sjette runden var det igjen Nordhagen som fortsatte hardkjøret fra front. Over Mount Pleasant ble bruddet med Pajur og de andre kjørt inn. Nær toppen angrep Frankrike ved Thibaut Gruel. I motsetning til nordmannen hadde andremann fra årets LVM Saarland Trofeo flere lagkamerater rundt seg.

I de flatere delene av løypa lot Nordhagen andre lag stå for mesteparten av jobben. Som for tyske Herzog satt han isolert blant favorittene i en gruppe på 17 mann ut på nest siste runde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK STJERNESKUDD: Jørgen Nordhagen. FOTO: Jarle Fredagsvik, Sykkelmagasinet

Forholdene begynte virkelig å tære på rytterne, men tungt, vått vær over Wollongong natt til fredag. Britene hadde sin skjerv av uhell. Tarling veltet ut og Jed Smithson klikket ut venstrefoten med full krampe!

Morgado klinket til nærme toppen igjen, og fikk med seg Herzog, Nordhagen og de to franskmennene Paul Magnier og Thibaut Gruel. Bak lyktes de å få den estiske duoen Pajet og Ragilo på defensiven. Inn mot målpassering klarte også Jan Christen (Sveits), Menno Huising (Nederland) og Vlad van Mechelen (Belgia) å få kontakt.

Morgado først over toppen

Mannen med barten ventet selvsagt ikke på noen. Morgado angrep på nytt inn mot målområdet foran den aller siste av åtte runder. Det var opplagt elementer i gruppa som ikke følte seg trygge med Nordhagen intakt i gruppa.

Tendensen var at Nordhagen begynte å henge litt med hodet på de siste to rundene, men det skulle da altså bære over både Mount Ousley og Mount Pleasant en aller siste gang.

Les mer innhold med Sykkelmagasinet (+)

Slik ble WorldTour-proffene utspilt av Uno-X

Med 11 kilometer igjen hadde Morgado opparbeidet seg et snaut halvminuttet bakover. At det begynte å komme ryttere opp til gruppa bak var heller ikke noe godt tegn i kampen om gullet.

Portugiseren var også helt på stålet da han inntok Mount Pleasant med cirka 20 sekunder bakover.

Tyskportugisisk stjernduell

Der Nordhagen kanskje fadet litt mot slutten, våknet eminente Emil Herzog mer til live. Morgado passerte toppen først, men nå hadde tyskeren fått los på konkurrenten.

Bak så det ut til at Nordhagen og Thibaut Gruel skulle kjempe om bronsen. Men så kom en større gruppe opp bakfra og gjorde medaljekampen til en langt mer åpen affære.

Morgado ble kjørt inn av Herzog med 2,5 kilometer til mål.

Derfra og inn ble det en fantastisk duell som den tyske kraftpakka til slutt gikk seirende ut av. Da gruppa bak ankom målområdet tok Vlad van Mechelen bronsen for Belgia. En sluttkjørt Nordhagen hadde ikke mye å stille opp med i en samlet spurt. Som førsteårsjunior leverte han likevel en strålende fellesstart og ble nummer 13.

– Jeg ga alt jeg hadde, så jeg er fornøyd. Litt surt var det at han Emil (som vant) hang et par meter bak over toppen. Han er en tyngre rytter og får det litt tøffere oppover, men han får betalt i utforbakkene. Han har godt utstyr og har alt på plass, så da er han ikke enkel å hente, uttalte Jørgen Nordhagen til TV 2 etterpå.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.