Retro: Det episke Milano-Sanremo 2013 - Sykkel
3884 Views

Retro: Det episke Milano-Sanremo 2013

Hushovd kjente tårene presse på, Kristoff fikk et lite gjennombrudd.

Mars 16, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

Hushovd kjente tårene presse på, Kristoff fikk et lite gjennombrudd.

TEKST: Espen J. Lee FOTO: Pressesport, La Presse

Det mest utrolige rittet i moderne tid. Det var trolig det vi var vitne til da 2013-utgaven av Milano-Sanremo gikk av stabelen på en stormfull, vinterlig marsdag.

Ikke fordi vi fikk en episk kamp mellom rytterne, eller en gripende taktisk utvikling underveis, eller en superspennende finale.

Det var snarere de apokalyptiske værforholdene som gjorde dette til et ritt som fortsatt ligger langt fremme i vår kollektive hukommelse.

Da feltet rullet ut av Milano morgenen 17. Mars 2013, var det allerede kaldt og vått. Dette skulle bli til is og snø.

På vei mot Passo del Turchino ble snøværet mer intenst. Stigningen som symboliserer vårens ankomst i sykkelfeltet var for anledningen kledd i en stor hvit dyne, og ga assosiasjoner til sin mektige storebror, Passo dello Stelvio.

Arrangøren måtte gripe inn. Feltet ble styrt unna Turchino og Le Manie, i et håp om at rittet kunne fortsette uavbrutt lengre sør. Men den gang ei.

Etter 112 kilometer kjørt hadde man ikke annet valg enn å nøytralisere. Mangel på sikt og snødekte veier gjorde det ikke trygt å fortsette. Skulle man for første gang ikke klare å kåre en vinner i Sanremo?

Showet måtte selvsagt videre. Gjennomfrosne ryttere ble hyrdet inn i varme lagbiler og busser, og fraktet et godt stykke frem i løypen.

Sosiale medier ble pepret med bilder av de stakkars rytterne, som nå liknet mer på slitne polfarere på 1800-tallet, enn moderne og profesjonelle idrettsutøvere.

Hjelmer med istapper, briller og skjegg dekorert i snø og fingre stive som artrose.

– Det var helt forferdelig. Jeg har aldri frosset så mye. Det var vondt, det var smerter, det var nesten så jeg begynte å grine, sa Thor Hushovd etter rittet.

Noen ryttere benyttet nøytraliseringen til å slippe unna dette isende helvete. Så mens noen ble værende i dusjen, beviste Heinrich Haussler at de fleste i feltet er beinharde krigere idet han fortsatte rittet uten hansker – slik han alltid gjør.

Da rittet skulle re-startes nærmere mål, var Tom Boonen ikke fornøyd med at rytterne som ble frakjørt før Turchino fikk tillatelse til å starte samtidig. Boonen og andre brukte dette som et påskudd til å stå av.

De som fortsatte la ut i et forrykende tempo, tydelig ivrige på å komme seg til må raskest mulig. I finalen var Sylvain Chavanel og Ian Stannard fremtredende eksponenter, med flere angrep i området rundt Poggio, hvor de drev frem en avgjørende utskillelse.

Foto Fabio Ferrari / Lapresse<br /> 17 03 2013 Milano - Sanremo<br /> Gara Ciclistica Milano - Sanremo<br /> Nella foto:Panoramiche della gara<br /> Photo Fabio Ferrari / Lapresse<br /> 17 03 2013 Milano - Sanremo<br /> Milano - Sanremo Bike Race<br /> In the picture : landscape

På oppløpet ble de fleste målløse da de så underdoggen Gerard Ciolek ta karrierens største triumf. Den en gang så talentfulle tyskeren «sto opp fra de døde» da han tuktet en ung Peter Sagan og klassikerkongen Fabian Cancellara.

Hushovd hadde også kommet ut av bussen, men fikk mekaniske problemer og brøt. Det godt polstrede dieseldyret Alexander Kristoff hadde sitt lille klassikergjennombrudd med en sterk 8.plass etter å ha slått Mark Cavendish i spurten i en større gruppe 14 sekunder bak teten.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.