106-årig mestersyklist nekter å legge opp - Sykkel
1870 Views

106-årig mestersyklist nekter å legge opp

Rekordmannen Robert Marchand trosser legens råd.

Februar 28, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

TEKST: Endre Myhrene FOTO: Reuters

Vanlig pensjonsalder i Frankrike er 62 år. Men det var ikke før han fylte 100 at Robert Marchand satte sin første verdensrekord i sykling.

Det var i 2012 at franskmannen ble verdens raskeste langdistansesyklist over 100 år, da han syklet 24 kilometer på en time. I 2017 var han tilbake i 105-årsklassen, en kategori som ble opprettet bare for ham, og gjorde unna 22 kilometer i løpet av samme tid.

– Å være på toppen av podiet foran alle disse menneskene som sang den franske nasjonalsangen… Det var en utrolig følelse, sier Marchand.

Rekorden ble satt på den kjente Saint-Quentin en Yvelines-velodromen i utkanten av Paris, der VM i banesykling ble arrangert i 2015.

Iført åletrang gul og fiolett sykkeldrakt tråkket Marchand til og greide å tilbakelegge 22,547 kilometer i løpet av en time.

­– Jeg gjør det ikke for å bli verdens beste. Jeg vil vise at med en sunn livsstil, så kan du gjøre ting du har lyst til, selv om du er veldig gammel.

Trosset regnet på bursdagen og leder turen opp til Robert Marchand-passet.

Marchands diett består av mye frykt og grønnsaker, og veldig lite kjøtt. Han røyker ikke og har seg et glass vin fra tid til annen. 106-åringens trener og venn mener personligheten hans er like viktig.

– Han er naturlig nysgjerrig og glede. Han besøkte meg sist sommer og han hadde nettopp funnet ut at hjertet hans i løpet av livet hadde slått over fire milliarder ganger, sier Gerard Mistler.

Skulle aldri bli en mester

Marchand ble født i Amiens, nord i Frankrike i 1911. Tre år før den første verdenskrig. Tre år gammel hoppet han på sin første sykkel og interessen for tohjulingen eskalerte raskt. Da Marchand var fylt 22 år, fikk han beskjed fra sin trener om at han aldri kom til å bli profesjonell.

– Jeg var for liten og kom aldri til å bli noen mester, husker Marchand.

Den 152 centimeter høye og 52 kg tunge Marchand begynte derfor med gymnastikk og boksing.

I disse idrettene ble han en vinner. Samtidig som han fikk seg mange ulike jobber ved siden av, som brakte han til forskjellige steder i verden. I Paris var han brannmann, i Venezuela var han lastebilsjåfør og sukkerplantearbeider.

Derfra dro han til Canada og prøvde seg som tømmerhugger. Men vintrene var for kalde og han flyttet hjem til Frankrike. I 1960 slo han seg ned i Mitry-Mory, utenfor Paris, der han bor den dag i dag.

Aktiv 103-årsdag. Marchand feiret med sykkeltur i Ardeche-fjellene ved Saint-Felicien.

100-års idé

Det var ikke før han fylte 68 at Marchand begynte med syklingen igjen. Han gjorde flere store utflukter, som Bordeaux til Paris og tilbake til Bordeaux. I 1992 syklet han fra Paris til Moskva.

Like før 100-årsdagen hadde Marchand en vill idé.

Han ville stable på beina en verdensrekord for de som var 100 år eller mer, husker Mistler – som gikk inn i rollen som trener.

I 2012 satte han altså sin første verdensrekord da han sykler 24.1 kilometer på en time. To år senere slo han sin egen rekord da han syklet 28.9 kilometer, eller 92 runder. Da 105 år gamle Marchand slo til igjen hadde han fanget oppmerksomheten til en hel verden.

Nekter å legge opp

I november fylte Marchand 106 år. Rådet fra legen var klart: Han måtte slutte å gå for nye verdensrekorder. Det gikk han med på, men å slutte å sykle ville han ikke gå med på.

Tidlig i februar, iført sin vanlige gul-fiolett sykkeldrakt, syklet han et 4000 metersløp og satte sin (foreløpig) siste rekord.

Selv om legen sa at han ikke skulle sykle flere ritt, sa han ”Det er jeg som bestemmer og jeg vil sykle”, sier Jean Michel Richefort, visepresident i det franske sykkelforbundet.

Selv om medier har meldt at Marchand har satt bort sykkelen, sier han selv at han skal tråkke videre så lenge han orker å strekke beina.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.