Maglia rosa 90: Den første - Sykkel
3439 Views

Maglia rosa 90: Den første

«Il Duce» var ikke overbevist. Ikke i det hele tatt.

Mai 07, 2021
Skrevet av:

Espen J. Lee

I 1931 introduserte Giro d’Italia en rosa trøye til rytteren som ledet rittet. Ideen kom fra Armando Cougnet, journalist hos La Gazzetta dello Sport, avisen som frem til da hadde arrangert rittet i to tiår. I dag, 90 år senere, er den såkalte maglia rosa blant de mest prestisjetunge plaggene sykkelsporten kan tilby.

Den første

«Il Duce» var ikke overbevist. Ikke i det hele tatt. Rosa var for ”feminint”, et helt ”uforståelig fargevalg” og på ingen måte ”et tegn på styrke og virilitet”. Mange sa seg enig, men lite kunne gjøres med akkurat det.

Rosa var fargen til Gazzetta dello Sport, og La Gazzetta var jo synonymt med Giro d’Italia. I mer enn et tiår hadde storebror Tour de France hatt en gul ledertrøye, i tråd med arrangøravisen L’Autos gule sider – nå var det på tide med en italiensk variant.

Mussolini var populist. For hans undersåtter var Giroen årets store høydepunkt. Derfor hadde ikke den mektige Benito noe valg enn å akseptere fargen. Selv var han mer opptatt av bilsport enn sykkelsport.

Den store fascisten ønsker fremgang, nyvinning og teknologisk utvikling. Bilen var det store symbolet på modernitet. For Mussolini hadde sykkelsporten et uønsket plebeier-aktig drag over seg.

Francesco Camusso, første vinner av den første maglia rosa i 1931

De som syklet var ifølge Mussolini en gjeng analfabetiske pappskaller, hvilket han hadde rett i. Men dessverre for han gjaldt dette det store flertallet av italienerne, og den enkle sykkelen var en viktig del av deres kollektive identitet.

Italienerne kunne ikke få nok av sykkelrittenes fengslende underholdning, og mange av verdens beste ryttere var italienske. Derfor innså Mussolini at disse sykkelstjernene – med deres brede, om noe neandertaliske appell – kunne brukes i propagandaøyemed.

Med dette i mente falt valget på Learco Guerra. Mussolinis to sønner, Vittorio og Bruno, forgudet denne sterke, røffe og fascist-lojale rytteren fra Mantua i Lombardia. Skulle det være rosa, så måtte i alle fall barske Guerra vinne den første, mente Mussolini.

Og slik ble det. Etter den første etappen i 1931, gikk Guerra til topps og ble den første bæreren av maglia rosa. Tre uker senere dog, var det piemonteseren Francesco Camusso som tok rosa.

https://sykkelmagasinet.no/premium/det-store-intervjuet-dag-erik-pedersen/

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.