Kristoff åpner for å sykle til han er 40 - Sykkel
838 Views

Kristoff åpner for å sykle til han er 40

– Jeg mangler et VM-gull, sier 32-åringen.

September 28, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Alexander Kristoff ser ingen ende på sykkelkarrieren. Mannen som alltid leverer i mesterskap er fortsatt sulten på suksess.

Søndag gjør sykkelveteranen et nytt forsøk på å ta VM-tittelen som mangler i premiesamlingen. For to år siden glapp den med kun få centimeter på hjemmebane i Bergen. Da ble Peter Sagan for sterk.

I engelske Harrogate kan Kristoff få revansje og ta gullet han selv hevder vil være det største han har gjort i karrieren. 

– Jeg er sulten på det gullet. Jeg skulle gjerne hatt det. Det er derfor jeg er her, fastslår han overfor NTB.

Sittende i en stol i resepsjonen på det norske utøverhotellet i utkanten av Leeds er 32-åringen samtidig klar på at han ikke gir opp gulldrømmen om han skulle komme til kort også denne gangen.Ser langt i framtida

Neste års landeveisritt i de sveitsiske kantonene Vaud og Valais blir av det tøffe slaget og neppe noe for Kristoff. I 2021 skal det derimot kjempes om VM-medaljer i Belgia i det som beskrives som en løype for klassikerspesialistene. Da ser Kristoff for seg å være på start som 34-åring.

– Hvor VM er etter det, vet jeg ikke, og jeg vet ikke hvor lenge jeg skal sykle heller. Men jeg sykler i hvert fall to år til. Dermed blir det nok i hvert fall én sjanse til, smiler han til NTB.

Når han i neste øyeblikk blir utfordret på hvor lang karrieren kan komme til å bli, retter han samtidig blikket mye lenger fram enn til VM i 2021.

– To år har jeg uansett kontrakt på nå (i Team UAE Emirates), og jeg tipper i hvert fall to år etter det. Kanskje fire, kanskje seks. Vi får se hvor morsomt det er, hvor bra det går og om noen vil gi meg en kontrakt. Det blir et spørsmål etter hvert det også, smiler Kristoff.

Det å kombinere livet som sykkelproff med familielivet med kona Maren og sønnene hjemme i Stavanger har han god trening i.

– Jeg har hatt familie nesten hele proffkarrieren, så det går for så vidt greit. Jeg kjenner selvsagt på at jeg går glipp av en del ting, og han yngste savner nok pappa litt. Eldstemann synes det er kult å følge med på sykkel, og jeg tror det er morsomt for dem å ha opplevd at jeg har vært god, vunnet løp og kjempet om seirer, sier Kristoff.

Kan aldri avskrives

Foreløpig har han ikke staket ut noen klar kurs med hensyn til hva han skal bruke tiden til etter at karrieren er over.

– Jeg har tenkt litt, men har ikke kommet til så mange konklusjoner, smiler 32-åringen, som uansett ikke synes å være i nærheten av et karrierepunktum ennå.

Kristoff har heller ingen problemer med å legge ned treningstimene som skal til for å prestere på toppnivå enda noen sesonger. Snarere tvert imot.

– Motivasjonsmessig synes jeg trening går lettere enn før. Før syntes jeg løp var kjempekult og trening var dritt, men nå er det litt motsatt. Nå er det løpene som er litt mer stress, men de store anledningene som VM er det ikke noe problem å motivere seg til, sier han.

De færreste peker på Kristoff blant de aller heteste favorittene til å gå seirende ut av søndagens 280 kilometer lange kraftprøve. Historien viser samtidig at 32-åringen aldri må avskrives. Han er en mann for de store anledninger, og særlig i utmattende endagsritt kommer UAE-proffens enorme krefter til sin rett.

– Jeg har medaljer fra OL, VM og EM, og det passer meg bra med slike harde endagsritt. Sånn sett kan du nok si at jeg er en mesterskapsrytter, sier Kristoff.

Stolt

32-åringen har vært blant de åtte beste i de fire siste VM-fellesstartene han har syklet. Ved siden av sølvmedaljen i Bergen for to år siden kan han skilte med plasseringene 7 (2016), 4 (2015) og 8 (2014). I Innsbruck for ett år siden var ikke Kristoff på start, all den tid løypa ikke passet ham.

Premiesamlingen inneholder også EM-gull og OL-bronse. Kristoff innrømmer at han er stolt når han kaster over skulderen og ser seg tilbake.

– Ja, jeg er fornøyd med det jeg har oppnådd i karrieren. Hvis jeg hadde lagt opp nå, ville jeg sett på karrieren min som god. Det er mange øyeblikk og mange ting jeg vil være stolt over å tenke tilbake på. Uansett hvordan det går videre i karrieren, har jeg hatt en bra karriere. Jeg mangler samtidig et VM-gull, så får vi se om jeg klarer det, smiler han.

Sjansen kommer søndag.

Skulle Kristoff ha marginene på sin side og ta gullet i sentrum av Harrogate søndag, vil det overgå alt han har gjort tidligere. De tre etappeseirene i Tour de France og triumfene i Gent-Wevelgem og Flandern rundt må vike plass på toppen av skrytelista.

– Det vil være det største jeg har gjort i min karriere hvis jeg skulle klare å vinne.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.