Herre over egen skjebne - Sykkel
10311 Views

Herre over egen skjebne

Yndling: Vegard Stake Laengen har tatt grep og på nytt blitt proff. Les historien om hvordan Asker-gutten tok saken i egne hender. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Oktober 12, 2015
Skrevet av:

kjetil

Vegard Stake Laengen var lei av å bli trent feil og tok saken i egne hender. Etter ett år hjemme i Norge hvor han har fungert som sin egen trener, tar den lange mann igjen turen ut i proffverden.


Først fikk han ja, deretter ble det nei. Asker-syklisten sto uten kontrakt etter 2014-sesongen, det var sent på året og ingen andre lag på samme nivå som Bretagne Séché meldte interesse. Da var veien enkel tilbake til Team Joker i Norge, men med en klar baktanke: Han skulle bli proff igjen etter ett år.

Slik ble det. Fra 2016 utgjør han stallen til IAM sammen med blant andre Sondre Holst Enger, og har store forventninger både til seg selv og laget.

– Jeg regner ikke med å få bestemme over eget treningsprogram, men jeg vet hva som funker for meg nå og jeg vet at jeg vil få gjennomslag for egne meninger, sier han selvsikkert.

Han vil beholde varemerket sitt. Han har blitt betegnet som dieselmotoren fra Norge. Damperen Stakan. Han kan sitte lenge foran et felt og male det i stykker, dampe i motbakke som et lokomotiv. Den store forskjellen fra trenerregien i Bretagne Séché til eget program har vært at han trener mer lange intervaller nå. Programmet han fikk i det franske laget skulle blant annet gjøre han bedre i korte motbakker. Men det funket ikke. Stake Laengen ble ikke bedre på det han skulle bli bedre på.

Ble raskt god
Det har han imidlertid gjort nå som han har vært sin egen trener – noe som er ganske unikt i norsk sammenheng. De færreste kontinentalrytterne er sine egne trenere, men trenes av andre.

Han er likevel klar til å legge seg i IAMs hender. Som alle andre i det sveitsiske laget, får han bare kontrakt for ett år om gangen. Dermed må han gjøre jobben han blir fortalt, og vet at laget ikke ser på resultater og UCI-poeng når ny kontrakt skal vurderes. Stikk i strid med hvordan det var i Bretagne.

– Jeg er en ganske lojal rytter. Jeg fikk ikke igjen for det i Bretagne. Det var ganske urettferdig, sier han mens han stirrer ned i gulvet og banker fingertuppene sammen.

Han har alltid vært sulten på profflivet. Etter 2011-sesongen da han ble nummer fire sammenlagt i Tour de L´avenir tok agent Mattia Galli kontakt over Facebook for å forhøre seg om situasjonen rundt nordmannen. Kort tid før sesongen var over ble det omsider kontrakt med Team Type 1. Toårskontrakten ble etter hvert kansellert etter ett år da Novo Nordisk som sponsor forlanget at laget kun skulle bestå av ryttere med 100 prosent diabetes. Stake Laengens vei førte til Bretagne Séché som fikk hele lønnen overført fra Team Type 1 ettersom Asker-gutten hadde kontrakt ett år til.

Resten er som kjent historie. En historie som kanskje ikke kunne ha vært skrevet – av ulike årsaker. Stake Laengen har nemlig stått overfor flere valg som kunne ha satt en effektiv stopper for hans rivende utvikling. Hvertfall ifølge seg selv.

Stake til nett-2
Joker: Vegard Stake Laengen ble en av Norges viktigste menn på fellesstarten under VM i Richmond. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

I ungdomsalderen ble det en glidende overgang først fra fotball til ski, før deretter over i sykling. Sommeren 2008 syklet han for Asker Ck og deltok i ett UCI-ritt: Ringerike GP. Det var dette som skulle være inngangsbilletten til den virkelige sykkelverden. Rune Antonsen fra Trek Adecco ville ha ”Stakan” inn som stagiaire i Trek Adecco. Utpå høsten fikk han en overraskende telefon fra Steffen Kjærgaard som ville ha med talentet til VM i Italia. Der utgjorde Stake Laengen den norske fellesstartlaget sammen med Christer Rake, Sondre Sørtveit og Alexander Kristoff, tre kontinentalryttere som for tiden tok plass i Team Sparebanken Vest og Team Joker Bianchi. ”Stakan” ble nest beste nordmann bak Kristoff.

– Jeg kjørte verken NM eller EM det året, men fikk likevel sykle i VM, ler han.

Og det tok ikke lang tid før Gino Van Oudenhove fra Joker-laget tok kontakt for å sikre seg hans signatur.

Men året etter, i 2010, kunne Jokers og Laengens veier blitt skilt. Asker-syklisten var forespeilet en viktig rolle i laget, men ble vraket til Ringerike GP. Det gjorde at han etter hvert så seg om etter andre muligheter i andre lag, og veien virket kort og enkel til tvillingbror Øystein Stake Laengen i Plussbank Cervélo – laget Thor Hushovd var eier for. Hushovd selv engasjerte seg faktisk også i kampen om å sikre seg Laengens signatur, og de to møttes i Australia hvor temaet blant annet ble diskutert. Van Oudenhove i Joker fikk etter hvert med seg Laengens planer og kom etter hvert med et tilbud som holdt ham til belgierens lag.

– Det hadde nok vært vanskelig å komme seg ut i proffverden om jeg hadde gått til Plussbank, erkjenner Stake Laengen som er glad han valgte Joker.

Stake til nett-1
Lagkompiser: Sammen med Vegard Breen og Truls Engen Korsæth er Vegard Stake Laengen et produkt av Team Joker. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagsinet

Drømmer om Giro d´Italia
At han nå blir proff i IAM gjør han enda mer sulten på å gjøre det bra som syklist. I sommer ble han forespeilet en viktig brikke i lagets spurttog, men tipper selv at det kan ha endret litt på inntrykket når han vant Tour Alsace sammenlagt i år. Et etapperitt av høy kvalitet. Og det er gjerne etapperitt han vil sykle i året som kommer også – gjerne en grand tour. Han legger ikke skjul på at det er Tour de France som er gjevest, men er ydmyk og vil ikke foreslå seg selv som en selvskreven kandidat til IAMs sterke mannskap. Giro d´Italia er imidlertid noe han sikter seg mot. Et etapperitt han mener kan passe ham godt, og et ritt IAM ikke satser veldig på.

– Vuelta a Espana kan bli farlig å vente på med tanke på at jeg bare har kontrakt ett år. Da kan det bli nervøst på slutten, sier han.

Tenkeren Vegard
I et blogginnlegg fra 2011 skriver Reidar Borgersen følgende om Stake Laengen:

”Stakan tenker mye og har mange teorier, og liker å diskutere. Noen vil kalle ham kverulerende. Men Stakan er en gjennomsolid fyr som du kan stole på i tykt og tynt.

– Er du en tenker?

 – Ja, jeg er nok det. Jeg er ganske teoretisk av meg og glad i tall og teorier. Noen ganger blir det kanskje for mye, smiler han.

– Man blir nervøs og jeg er kanskje ikke den mest avslappede typen, legger han til.

Likevel har han lært seg å få kontroll på nervene og konsentrer seg fullt om oppgaven når han sitter på sykkelsetet. Hva tenkeren, dieselmotoren, treneren og mest av alt syklisten Vegard Stake Laengen skal finne på i fremtiden er imidlertid uvisst. Han vil ikke spekulere i om han får ny proffkontrakt i 2017, men skal konsentrere seg 100 prosent om de oppgavene han blir tildelt i IAM.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.