Et belgisk Grand Départ: Anbefalt lesestoff - Sykkel
1638 Views

Et belgisk Grand Départ: Anbefalt lesestoff

5 saker før den store starten.

Juli 04, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Merckx, Muur og Manneken Pis. Her er fem anbefalte artikler før Grand Départ i Brussel.

Hvis sykling i Belgia regnes som religion, ja, da må Gud være Eddy Merckx. Men hvem er i så fall Satan? Lance?

20. juli 1969 tok Neil Armstrong en grensesprengende tur hvor intet menneske tidligere hadde vært før ham. I Paris samme dag gjorde Merckx det samme på sykkel, da han i sitt første Tour de France vant med 17 minutters margin. Armstrongs ”første skritt” ble ubønnhørlig kringkastet verden rundt, men i Belgia var det fokus på mannen i gult, ikke mannen på månen. 20. juli var den belgiske nasjonaldagen og Merckx var større enn månelandingen.

Den romersk katolske kirken har dype røtter i Belgia. De fleste lokale ritt, kermessene, var opprinnelig del av religiøse festivaler. Men i de virkelig gamle dager var kirken i sterk opposisjon til sykkelrittene. Fordi folk flest begynte å anse rytterne som guder, og valgte å reise for å se sykling fremfor et besøk i kirken. I gamle lover kan man lese at prestene i Roeselare hadde forbud mot å sykle!

I løpet av 150 år, vokste fire generasjoner Van Oudenhove opp i Rendestede i den lille bygda Denderwindeke, øst i Flandern. Lille Gino ble født i 1972. Året etter at målgangen av selveste Flandern rundt ble lagt til Meerbeke (Ninove), nabobygda snaue fem kilometer unna. Nå er han sportsdirektør i Tour de France når feltet skal suse over Muur Van Geraardsbergen.

I Belgia finnes en postmann som er mer berømt enn alle de andre. Takket være hans lokale postrute i byen Geraardsbergen, ble han gjenstand for en kort dokumentar på belgisk TV. Og nå vet alle hvem han er. Hver dag syklet han nemlig over Muur van Geraardsbergen, den mest berømte brosteinsveien i Belgia.

I 1979 syklet Knut Knudsen sitt tredje Tour de France. På en tempo i Brussel kom trønderen åtte små sekunder for sent til å ta Norges første seier i det store rittet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.