Den "kjære" rulla mi - Sykkel
1691 Views

Den «kjære» rulla mi

Smerte: Vått ute, vått inne. Rulletrening er blytungt fra ende til annen, men treningseffekten er uslåelig. Foto: Privat

Desember 08, 2016
Skrevet av:

sykkel

Det gjør vondt, svetten spruter og alt virker håpløst. Likevel ville jeg ikke byttet det ut for noe.

Av: Marius Blålid, Team FixIT.no

I skrivende stund tilbringer jeg tiden på Gran Canaria, noe som vil si lange dager i fjellene og mye sol, men ikke minst ferie fra den beryktede rulla. En meget fortjent ferie i mine øyne.

Rulla er noe enhver sykelist har et forhold til. Variasjonen av trening på nettopp rulla er stor fra rytter til rytter, og ulike miljøer. Enkelte utøvere har angst for å sette seg på rulla, noen kan glede seg til en 4-5 timers på rulla med Playstation og en bedre hjemmelaget lunsj, mens for andre handler rulla om beinharde intervalløkter på grensen av hva som er fysisk mulig å gjennomføre. Noen har rulla som sitt fremste våpen når det kommer til å pushe watten opp gjennom vinteren, andre kan strekke seg til å slenge seg på rulla før en prolog. Jeg regner også med at du som leser får opp en del tanker når du hører ordet.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Ny: Sandefjord-syklist, Marius Blålid er ny på FixIT.no. Foto: Team FixIT.no
Ny: Sandefjord-syklist, Marius Blålid er ny på FixIT.no. Foto: Team FixIT.no

For min del handler rulla om harde intervalløkter, økter som er programmert på forhånd ut fra mine verdier slik at belastingen skal passe optimalt ut fra målet med økta. Dette har helt klart sine bakdeler for meg som utøver. Enkelte økter er programmert så på grensen at selv en økning på 2-3 prosent vil gjøre økten nærmest umulig å gjennomføre. I de verste periodene må det jobbes mye med hodet før øktene. Oppladningen til de verste øktene kan sammenlignes med oppladningen til harde ritt. Så nå lurer du sikkert på hvorfor jeg velger å fronte trening på rulla? For ja, jeg har med tiden fått et veldig kjært forhold til nettopp rulla mi.

LES FLERE BLOGGER FRA TEAM FIXIT.NO

De fleste, i likhet med meg selv, har nok erfart at sykkel er en idrett som krever ekstremt med tålmodighet og mange timer trening. En idrett hvor det må jobbes systematisk og hardt for å ta nye steg. For min del følte jeg utviklingen kunne vært enda bedre, og sparket derfor min daværende trener, nemlig meg selv. Jeg ble 1. november 2015 satt inn i et treningsregime som var basert på rulletrening med min nye trener, Ole Morten Gilbu. Siden da har det gått jevnt og trutt med rulleøkter i treningsperiodene mellom rittene. Selv på varme sommerdager kan jeg trekke inn på rulla for å gjennomføre de harde øktene.

Det sier vel alt om kvaliteten som oppleves av disse øktene. For min del kan jeg ikke sammenlikne wattkurvene fra en rulleøkt inne med en tilsvarende økt ute. Eksempelvis kjører jeg mye ”crisscross-økter” inne på rulla. Her ligger jeg få prosent over og under terskel for å trigge ulike soner. En slik økt kan av erfaring være vanskelig å få gjennomført ute med ujevnt terreng. Nøyaktig tid i de ulike sonene å dermed kvaliteten på økta kan derfor ikke sammenlignes ute og inne i mine øyne.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Trofast: Fra en av mange rulleøkter på IMAP AS i Sandefjord. Foto: Privat
Trofast: Fra en av mange rulleøkter på IMAP AS i Sandefjord. Foto: Privat

Siden sesongslutt har det blitt rundt 20 hardøkter på rulla. Noe som i snitt vil si hardøkt hver tredje dag. Det som venter der hjemme etter ferien vil jeg foreløpig ikke tenke så mye på, men en beskjed jeg har notert meg er at det bare er å komme hjem fresh. Ryktene sier en helvetesuke med økter på limit nesten hver dag.

I Sandefjord har treningsformen, når det gjelder utvikling av utøvere, stort sett omhandlet hardøkter på rulla. Spesielt de siste årene har dette tatt helt av. Selv er jeg så heldig å få kjøre på topp utstyr i form av computrainer. At vi i Sandefjord er så heldige å disponere lokaler i området med disse fasilitetene, som har utrolig mye å si for vår utvikling.

Som dere skjønner er jeg en av flere som har et anstrengt forhold til rulla. Inntil videre skal jeg nyte tiden på solsenga og lade batteriene.

Sees.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.