De 5 beste klatringene på Mallorca - Sykkel
10671 Views

De 5 beste klatringene på Mallorca

Vinneren er sentralt plassert og har flere svinger enn man kan telle.

Januar 30, 2018
Skrevet av:

sindremohr

TEKST: Sindre Reidar Mohr - Stavanger SK. Insta: SindreReidar, Snap: sindremoho

 

I alle mine aktive år på sykkelen har påskeferien betydd Mallorca. Med venner, bekjente og tilfeldige hjulsugere har jeg opplevd store deler av veiene på den spanske sykkeløyen. I løpet av den tiden har jeg gjort meg klare tanker om hvilke bakker som betyr mest for meg.

Når man skal rangere så mange flotte bakker, trengs det kriterier til. Dermed er det 4 punkter jeg rangerer på:

  • Målbarhet – Hvor godt bakken kan fungere som en pekepinne på formen fra år til år.
  • Trafikk – Er det fritt frem eller tilsvarer det påskekøen i skisporet på fjellet. I hvor stor grad er biler et problem.
  • Melkesyre faktor – Hvor lett det er å makse på opp bakken.
  • Utsikt – Hvordan det ser ut de få gangene blikket flyttes fra stemet og mot omgivelsene.

Da jeg er det man ofte kaller en «Strava-addict», holder det ikke bare å nevne hvilken bakke det er snakk om. Her må det også presiseres hvilket Strava-segment som er gjeldende. Så her kommer mine 5 beste, i stigende rekkefølge.

5. Cap de Formentor

Målbarhet: 1/5
Trafikk: 3/5
Melkesyrefaktor: 3/5
Utsikt: 5/5
Totalt 12/20

På en solid femteplass kommer «sjokoladekake bakken». Hadde jeg skrevet denne listen som 10-åring ville Cap de Formentor tronet øverst. Enkelt og greit fordi sjokoladekaken du får kjøpt i kafeen på toppen, sammen med utsikten er en sterk kombo. Denne turen er nå forbeholdt den siste turen hver leir. Dette er for ikke å spise seg ut av klatreformen. Denne bakken kjøres best på dager med lite vind, da mangel på vegetasjon og autovern kan gjøre det vanskelig å nå frem. På retur kan det samles enda flere høydemeter hvis du velger å sykle opp til Talaia d’Albercutx.

Her starter Strava segmentet i siste rundkjøring ut fra Pollenca. Dette betyr at du får to bakker med en kjekk utforkjøring i midten.

4. Sa Calobra

Målbarhet: 4/5
Trafikk: 2/5
Melkesyrefaktor: 4/5
Utsikt: 4/5
Totalt 14/20

Uansett om du kaller bakken for «Sa Calobra» eller «Coll dels Reis», er den like lang og like bratt. Bakken nåes enten via noen kuperte kilometer eller med båt. Selv mener jeg at bakken må oppleves utfor før returen går oppover igjen. Både opp og ned blir du møtt av utallige krappe svinger, bratte parti og til tider en utrolig utsikt. Selv med pausebein er det en fryd å kunne snu seg rundt for å sykle de 9.5 kilometerne til toppen. Er du riktig heldig får du en kraftig medvind som gir deg en god dytt hele veien.

Da Sa Calobra er referansen mange bruker når de skal finne ut hvem som klatrer raskest, er det greit å være enig om hvor bakken starter. Her gjelder det offisielle «Coll dels Reis» skiltet. Med de få hundre meterne fra stranden rekker du å få liv i beina før bakken skal klatres.

3. Coll de sa Batalla

Målbarhet: 4/5
Trafikk: 3/5
Melkesyrefaktor: 5/5
Utsikt: 3/5
Totalt: 15/20

Til tross for at Coll de sa Batalla ikke er like kjent som Sa Calobra må du ofte sykle opp nettopp denne for å komme dit. Med start i Caimari går du rett inn i serpentiner svinger med grei stigning hele veien opp. Med få beine strekk er det alltid noe å fokusere på, slik at de 7.8 kilometerene går fort. Faktisk kan det gå så fort at om du heter Lluis Mas kan du nå toppen på rett under 17 minutter! Bakken byr på både kafé og bensinstasjon når du er oppe, slik at du kan fylle tanken med det du måtte ønske. Det som er spesielt kjekt med Coll de sa Batalla er at du slipper å sykle ned samme vei som du har syklet opp. Med utforkjøring mot Pollenca er dette en kjekk bakke å legge inn i selv de korteste turene.

Det gjeldende Strava segmentet her går fra skiltet i bunn til en målstrek som er malt på tvers av veien rett før du når toppen. Da denne streken ikke alltid er like synlig kan enden av broen også brukes som referanse.

2. Puig Major

Målbarhet: 5/5
Trafikk: 3/5
Melkesyrefaktor: 5/5
Utsikt: 4/5
Totalt: 17/20

Når det er snakk om virkelig seige bakker, er det bare Puig Major (ofte kalt Sóller bakken) som gjelder. Utenom en kort utforkjøring midtveis, får du nesten 14 kilometer ren klatring. Dette gir muligheter til alt av FTP-tester. Uansett om du sverger til 20-, 30- eller 40 minutters test rekker du å få det unnagjort innen du er oppe ved tunnelen. Selv om dette er en bakke hvor tall og verdier på Garminen er viktig, vil det være nok av tid til å følge med på omgivelsene. For hver sving kan du se Sóller forsvinne lengre og lengre ned i dalen.

Ut fra Sóller er det nok av Strava-segment å velge fra. For å gi tid til fylling av flasker og en siste energi-boost, har jeg valgt segmentet som begynner rett etter bakken starter. Grunnet dårlig GPS-signal gjennom tunnelen er det greit å ha mål rett før.

1. Sant Salvador

Målbarhet: 5/5
Trafikk: 4/5
Melkesyrefaktor: 5/5
Utsikt: 5/5
Totalt 19/20

Av alle bakkene på Mallorca, er dette min klare favoritt. Plassert sentralt på øyen er den et populært mål. Med flere svinger enn jeg klarer å telle og stadig noe nytt å feste blikket på, kommer toppen før du vet ordet av det. Selv om Sant Salvador blir i korteste laget for FTP-tester er den perfekt til å se om kroppen går godt oppover. Uten stor påvirkning fra vær, vind og trafikk er den brutalt ærlig. Med en tydelig målstrek er det både enkelt og gøy å teste konkurranseinstinktet før sesongen begynner. På en klar dag strekker utsikten seg uforstyrret fra Alcudia til Palma, slik at du kan se hvor lang turen hjem blir…

Det er uenighet rundt hvor bakken egentlig begynner. Mange mener at segmentet som begynner fra hovedveien er gjeldende. Selv mener jeg at segmentet starter ved skiltet lengre inne på veien. Da rekker alle å komme med unnskyldninger på forhånd.

Strava-segment

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.