– Dahle Flesjå har vært banebrytende - Sykkel
1427 Views

– Dahle Flesjå har vært banebrytende

Sykkelpresident kaller Gunn-Rita Dahle Flesjå en foregangskvinne i kvinnesykling.

Desember 01, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes kaller Gunn-Rita Dahle Flesjå en foregangskvinne i kvinnesykling og håper 45-åringen vil bidra i miljøet også i framtiden.

Fredag opplyste 45-årige Dahle Flesjå at hun avslutter karrieren.

Sykkellegenden har ett OL-gull og totalt 20 mesterskapsgull på sin innholdsrike merittliste.

– Det har vært kjent at hun vurderte framtiden, så vi har vært forberedt på at denne sesongen kunne bli den siste, sier sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes.

Han nøler ikke med å fastslå at det er en av de store i internasjonal kvinnesykling som nå takker for seg som aktiv.

– Som kvinne er hun vel uten tvil den med mest meritter i sykkelhistorien. Hun har vært banebrytende som kvinnesyklist og kjempeviktig. Som toppidrettsutøver har hun vist en vinnerskalle som er helt rå, sier Sørnes.

Tomrom

Sykkelpresidenten kaller 45-åringen en foregangsperson og mer enn antyder at Dahle Flesjå rager høyest i norsk sykkelsport uansett kjønn.

Medaljegrossisten fra Bjørheimsbygd har også bidratt i kampen for å gi kvinnesyklingen en mer fremtredende posisjon på kartet.

– Gunn-Rita har vært en foregangsperson og vist vei. Hun har vist seg som en stor verdi for klubben sin og har vært dyktig også utenfor sykkelarenaen, for eksempel ved å holde foredrag og å bidra til arrangementer med unge og lovende syklister, sier Sørnes.

Han er klar på at det ikke blir enkelt å fylle tomrommet Dahle Flesjå etterlater seg.

– Det blir kjempevanskelig, konstaterer Sørnes og henviser til at både Norge og andre langt mer fremtredende sykkelnasjoner sliter med å få opp nye stjerner på kvinnesiden.

2004-eventyret

Sykkelpresidenten håper samtidig at sykkelmiljøet også i årene som kommer vil få glede av 45-åringen.

– Det hadde vært kult hvis datteren min sa at hun hadde lyst til å dra på trening fordi Gunn-Rita var der. Vi håper selvsagt at hun skal bli en faktor også på den fronten, når hun nå får mer tid til sånt, sier Sørnes.

Ved siden av de mange internasjonale medaljene har Gunn-Rita Dahle Flesjå vunnet verdenscupen i terrengsykling sammenlagt fire ganger.

2004-sesongen står igjen som den mest suksessrike. Da vant hun samtlige konkurranser hun stilte til start i, inkludert OL-gullet i Aten.

Rogalendingen har også i lange perioder av karrieren vært rangert som verdens beste terrengsyklist på kvinnesiden av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.