Blogg: Når de beste gutta forsvinner - Sykkel
1844 Views

Blogg: Når de beste gutta forsvinner

Kraftkar: Kristoffer Wormsen tauer Audun Fløtten og hovedfeltet. Noe vi ikke får se i 2016. Foto: Tom Gulbrandsen

November 18, 2015
Skrevet av:

sykkel

Lars Holm, sportdirektør i Team Ringeriks Kraft.

Alle lag er sammensatt av en rekke ulike personligheter, ingen like, alle med forskjellige referanser, ulike holdninger, verdier, oppfatninger om hvordan livet som syklist skal være. Alle lag ønsker å kunne si at man har en «sterk homogen gruppe» noen ganger føler man at man har det, i medgang føles det gjerne slik, en seier glatter over de fleste uoverensstemmelser.

I et lag vil det alltid være noen som pekes på som de sterke navnene, de det er verdt å se opp for, de som er potensielle favoritter, de det skal kjøres for. Disse gutta tar ofte relativt stor plass i laget, naturlig nok, de er pekt på, har fått prestasjonsansvar, de skal levere, de er selvfølgelig viktige.

Bak disse er vi avhengige av å ha en større gruppe, ofte de fleste andre på laget, noen ganger alle, avhengig av typen løp, profilen, hva som er målet for dagen. Disse gutta har som hovedoppgave, eneste oppgave, å gjøre sjansene størst mulig for at kapteinen, eller hovedmannen i laget skal kunne levere best mulig i finalen av løpet. Oppgavene er ofte sammensatte men i kortversjon kan det være en eller flere av disse ;

 

  • Fartsholder, sørge for å holde feltet samlet ved å ta mye vind.
  • Komme seg i brudd for å ha kontroll i front.
  • Ta vind for kapteinen (e)
  • Hente mat og drikke fra bilen.
  • Skaffe informasjon fra bilen, hvem er i bruddet, tidsdifferanser mm.
  • Posisjonere kaptein inn mot eller i finalen.
  • Gjøre opptrekk for spurter i finalen.
  • Taue inn brudd hvis nødvendig.

 

Under rittevalueringene vil det avhengig av om løpet gikk bra eller dårlig føles riktig å finne noen å skylde på, det betyr at gikk det bra vanker det ofte skryt, også på hjelperytteren, ikke alltid. Går det dårlig vil det ofte være en eller flere av hjelperytterne som ikke har gjort jobben sin, kom ikke med i bruddet, fikset ikke posisjonskampen i finalen, opptrekket holdt ikke inn, klarte ikke å sitte riktig med kapteinen, satt på halen, det er mye å «ta tak i»

Vi sier denne høsten takk for nå til to strålende representanter for denne gruppen. Erik Nyqvist 22, og Kristoffer Sommer Wormsen 24, takker for seg etter tre år i laget, det gir veteranstatus i Team Ringeriks-Kraft.

Erik fra Tøcksfors, Sverige kom til oss etter et seniorår i Eidsvold SK, han hadde lite å vise til annet enn et par glimtvis gode NC-løp i 2012 og en wattprofil som tydet på at potensialet for å bli en god klatrer var stort. Sosialt skulle det vise seg at det var en genistrek å inkludere Erik i laget, 56 kg og litt lutrygget til tross, gutten har stor sosial pondus, humor og innsikt som skaffet ham en sterk posisjon i laget. Erik har gjort mye for å veve gutta godt sammen sosialt, på løp, trening og reiser.

Eriks kanskje beste sesong var våren 2013, da han var nærmest å sitte med i første gruppe (som gikk inn) i Hadeland GP og viste klatring og ferdigheter av klasse, han endte til slutt på 18. plass. Under Tønsberg 4-dagers på tredje etappe i 2013 var Erik bak i feltet for å hente opp en lettere demoralisert kaptein Marius Hafsås, Erik var som vanlig våken og så at det var i ferd med å sprekke opp foran. På tur opp i feltet velter Erik stygt og pådrar seg fire brudd i ryggen og et av flere lengre skadeavbrekk i tiden som kommer, kyssesyke, kneskader, tilbakefall med ny sykdom har gjort årene hos oss tøffe for Erik som også har hatt egne ambisjoner.

Nett-1
Kriger: Erik Nyqvist. Foto: Jon Arve Wålberg

Det som har kjennetegnet Erik i årene hos oss er at det er laget som betyr noe, det er aldri «meg», alltid vi, ingen problemer, bare sterkt fokus på lagets interesser. Erik har levd i skyggen av de som presterer best på laget, men har spilt en betydningsfull rolle i de årene han har vært med oss, og fortjener et øyeblikks oppmerksomhet for dette.

Kristoffer Sommer Wormsen,»Wormsen» er unik, på mange måter, et menneske du ikke møter så ofte, en det er umulig å ikke like, og bli glad i.  Wormsen er en av de ytterst få man møter som er fri for dårlige egenskaper, han er tvers i gjennom snill, vil alltid gjøre det beste for de rundt seg, en du vet gjør sitt beste i alle situasjoner. Wormsen er unikt fri for andre hensikter enn de han uttrykker, han er genuint snill, alltid i godt humør, alltid forberedt og vi har ennå ikke sett ham sint, eller opplevd ham som negativ.

Wormsen elsker å sykle, mest av alt tror vi det er fordi han er så glad i naturen, dette får ofte frem tårene og bringer frem den emosjonelle siden i gutten fra Tofte. Wormsen har de siste to årene hos oss hatt en kapasitet som er høy nok til å prestere godt for seg selv, og tidvis gjør han det. Men en utøver med Wormsens uegennyttige natur vil aldri kjøre løp kynisk, han er vår «Leo» på midtbanen, konstant i beredskap for å støte, taue, tette luker.Noen vil kalle det naivt, det har definitivt kostet Wormsen en del bedre resultater enn han har fått, men i et lag er man kritisk avhengig av ryttere som konsekvent setter seg selv i annen rekke, og kjører alle løp for laget.

I NM-fellesstarten på Eidsvold i 2014 satt Wormsen i det avgjørende bruddet, gruppen som skulle gjøre opp om seieren, problemet for Wormsen var at han allerede hadde sittet i et annet brudd under store deler av løpet og brukt mye krefter der. I hans natur er det å stille opp, ta tur, trå til der det er nødvendig, øse av kreftene til lagets beste. En mer kalkulerende rytter velger det rette øyeblikket, timer, beregner, gjør sitt valg i det rette øyeblikk. Wormsen kjører med hjertet, står aldri over en føring, tauer uten betenkningstid.

Wormsen har skapt mye glede og latter i laget, oftere ufrivillig enn frivillig, han deler av seg selv på en måte som fremkaller stor glede hos lagkameratene, ofte uten å mene å være morsom, så er han akkurat det.

Cyclocross: En øvelse Wormsen verdsetter høyt. Foto: Pål Westgaard
Cyclocross: En øvelse Wormsen verdsetter høyt. Foto: Pål Westgaard

Wormsens høytid hver sesong er når cyclocrossesongen starter på høsten, da viser han hvilken klasse han har, teknisk god, sterkere enn de fleste, en utrolig god syklist som skinner sterkere når taktikken ikke er like avgjørende. Denne helgen kjører han sannsynligvis sitt siste løp for oss, det hadde vært fantastisk om han kunne rundet av tre år med en NM-tittel, vi unner ham det så inderlig.

Det å ha gutter som Erik og Wormsen i et lag er godt, det føles riktig, de forsvarer plassen med kvaliteter og egenskaper som går utenpå prestasjon, slike ryttere vil vi ha, må vi ha, blir vi glade av å ha på laget. Vi har de siste to sesongene fått lov til å representere en fantastisk organisasjon som ambassadører, MOT. Erik og Kristoffer er MOT, tvers i gjennom gode holdninger, og fremfor alt gode handlinger, vi er utrolig stolte av å ha hatt dere med på laget.

– Lars Holm

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.