Blogg: Livet som toppidrettsutøver og student - Sykkel
4331 Views

Blogg: Livet som toppidrettsutøver og student

Lesehest: Trond Håkon Trondsen bruker fritiden på å studere. Det trives Team Sparebanken Sør-syklisten med, men innrømmer at det noen ganger er godt å legge pensum fra seg. Foto: Privat

Januar 16, 2016
Skrevet av:

sykkel

For omtrent to og et halvt år siden var jeg ferdig med videregående og sto overfor ett av mange valg man møter i løpet av livet. Jeg var ikke lei av skolen og så for meg at det kom til å bli ganske tungt å starte på en utdannelse hvis jeg satte den helt på vent i fire-fem år.


Av: Trond Håkon Trondsen, Team Sparebanken Sør

Derfor gjorde jeg som Ole Brumm og valgte begge deler – både toppidrett og høyere utdannelse.

Sykkel krever veldig mange treningstimer over mange år for å bli god. Planen var å studere ganske mye i starten som senior, for så å trappe ned etter hvert. Jeg valgte industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i Trondheim, et studium som kombinerer den tradisjonelle sivilingeniørutdanningen med økonomi og ledelse.

I løpet av et døgn går mange timer med til å optimalisere trening, hvile og kosthold. Likevel blir det alltid noen timer igjen, der det kan være sunt å tenke på noe annet enn idrett. Denne tiden kan man bruke på mye forskjellig, og for meg går en del av denne tiden til å ta utdannelse. For hvert semester jeg fullfører får jeg en form for mestringsfølelse, og jeg går derfor heller ikke lei i de periodene der fokus kun ligger på sykkel.

U23-NM-Trond Håkon
U23-NM: Trond Håkon gjorde en meget god figur under U23 fellesstart i NM i Oppland. Mindre enn tre måneder etter at han igjen var i trening, tok han en 13. plass. Foto: Tore Sæther / Team Sparebanken Sør

Kyssesyke ødela vårsesongen
I februar 2015 fikk jeg beskjed om at jeg hadde kyssesyken og visste at det ville ta lang tid før jeg fikk trene igjen. Stort sett hele vårsesongen gikk i vasken.

De aller fleste vil på ett eller annet tidspunkt i sin karriere møte motgang. Det å være toppidrettsutøver handler om å takle disse motgangsperiodene på best mulig måte. For meg ble motgangen lettere å takle gjennom studiet, både fordi jeg hadde noe annet å fokusere på og fordi jeg visste at jeg har flere ben å stå på.

Utfordringen med å studere ved siden av satsing på sykkel er å balansere belastningen. Selv om skolearbeid er en form for avkobling, blir det raskt en belastning hvis det blir for mye. Det første året hadde jeg tilnærmet 100 prosent studieprogresjon, mens jeg nå har gått ned til rundt 50 prosent.

Man har dessverre ikke ubegrenset med tid, og på ett eller annet tidspunkt vil noe lide under at man tar på seg for mye. Spesielt i vårsemesteret, når jeg reiser mye rundt på samlinger og konkurranser, kan det være vanskelig å finne tid til studiene. Jeg har alltid satt meg høye mål i det jeg driver med. Det fungerer som drivkraft, men kan også være en utfordring dersom målene blir for mange.

NC-velt: Nesten som en mumie. Et stygt velt under norgescupritt i Stjørdal 1. august endte med skrubbsår over store deler av kroppen og behov for metervis med bandasjer. Foto: Privat
NC-velt: Nesten som en mumie. Et stygt velt under norgescupritt i Stjørdal 1. august endte med skrubbsår over store deler av kroppen og behov for metervis med bandasjer.
Foto: Privat

Overføringsverdier studier – toppidrett
Alle er forskjellige, og det finnes ingen fasit på hva som er optimalt å drive med den tiden man ikke holder på med idrett. For meg føles det riktig å ha noe å falle tilbake på dersom det ikke går som jeg håper med idretten, samt å ha noe helt annet å drive med den dagen jeg legger opp. Dessuten ser jeg stor overføringsverdi av en rekke momenter mellom toppidrett og utdanning.

Når jeg nå går inn i mitt andre år for Team Sparebanken Sør er det syklingen som motiverer meg mest. Kyssesyken slapp jeg relativt billig unna. Det ble to måneder uten trening, men de påfølgende ni månedene har gått uten avbrekk.

Tilbake: Kyssesyke ødela hele forsesongen i fjor; først i april var Trondsen tilbake i trening. Foto: Tore Sæther/Team Sparebanken Sør
Tilbake: Kyssesyke ødela hele forsesongen i fjor; først i april var Trondsen tilbake i trening. Foto: Tore Sæther/Team Sparebanken Sør

“Sultne ulver jager best”
Tester viser at jeg er bedre enn noen gang. Selv om jeg måtte tenke langsiktig i 2015, er jeg desto mer motivert for sesongen 2016. Som vi sier i laget; sultne ulver jager best!

Og om du lurer på hvor lang tid jeg har tenkt å bruke på å bli ferdig med utdannelsen? Jeg har ikke noe svar på det akkurat nå, men jeg håper det tar riktig lang tid.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.