5 undervurderte områder for sykling - Sykkel
3138 Views

5 undervurderte områder for sykling

Utdrag fra ny tur-bok.

April 25, 2019
Skrevet av:

Espen J. Lee

Tekst: Øyvin Wold og Lars Erik Sira

Dette er et utdrag fra boken «Langtur på sykkel i Norge – en guide til planlegging og gjennomføring».

Vesterålen

Øyriket har ikke tilnærmet så mange turister som Lofoten i sør, og mye bedre sykkelmuligheter. Man kan sykle runder på Andøya, Hadseløya og Langøya. Mest spennende er det likevel å utforske de mange blindveiene til mer eller mindre fraflyttede fiskevær og smågrender. Veiene følger i hovedsak kysten og er lettsyklede. Aktuelle turmål kan være Nyksund, Hovden, Ringstad, Skjoldehamn, Søberg eller Stø. Store og små strender dukker opp langs veien og ikke sjelden har du dem helt for deg selv. Hurtigruta kan bringe deg og sykkelen videre på enkelte delstrekninger. Den stopper i Stokmarknes og Sortland og Risøyhamn på Andøya.

Østerdalen

Sykler man fra Rena og nordover mot Alvdal, Tynset og Røros er man et stykke utenfor allfarvei, men likevel i et kremområde for sykkel. Det går en baksidevei på motsatt side av Glomma i forhold til rv. 3 og fv. 30 hele veien oppover. Baksideveien er i det store og hele lettsyklet og med veldig liten biltrafikk. Flere strekk er helt bilfrie, for eksempel fra Atna til Hanestad og fra Bjøreggen ved Tolga til Håmmålvoll stasjon. Det er mange teltmuligheter i nærheten av Glomma, og flere sidedaler å utforske for som den som har tid og krefter til det.

Indre Østfold

Indre Østfold havner utenfor radaren for mange. Her er verken strandliv, fjelltopper, vidder eller dramatisk landskap. Men denne delen av fylket har mye attraktivt; velholdt kulturlandskap, trivelige bygdeveier og ikke minst den vakre Haldenkanalen. Det er fine sykkelforhold på begge sider av kanalen, men minst trafikk på vestsiden. Langs kanalen fins flere fine serveringssteder, et kanalmuseum i Ørje og gapahuker som står åpne for overnattingsgjester uten store komfortkrav. Nord for Ørje ligger den store Rødenessjøen,
med særs flott kulturlandskap på begge sider. Siden det høyeste punktet i fylket bare er 336 moh (Slavasshøgda, nordøst i fylket), er det lett å tro at Østfold er flatt – men det er det ikke! Raviner, morenerygger, åser og høydedrag setter sitt preg på landskapet, så være forberedt på at samlet stigning på en langtur kan bli merkbar.

Finnmarkskysten

Nakent, værbitt, kjølig, store avstander og lite folk. Om dette er noe du syns høres lovende ut, kan Finnmarkskysten være noe for deg. Med Hurtigruta, ferger og hurtigbåter kan du reise til tettsteder og småsamfunn langs kysten og ute på noen av de mange øyene. Med unntak av strekningen Honningsvåg-Nordkapp kan ingen av kystveiene sies å være turistifisert eller kommersialisert, så det lønner seg å være mest mulig selvberget og selvforsynt. Da kan du til gjengjeld få oppleve en kystlinje du ikke finner maken til noe sted. Noen aktuelle strekk å sykle på fastlandet er Russelv-Havøysund, Kjøllefjord-Mehamn, Berlevåg-Båtsfjord og Vardø-Kiberg-Hamningeberg. Blant øyer du kan sykle på er Loppa, Seiland, Rolvsøy og Ingøy.

Finnskogen

Beliggende øst for Glomma og rimelig tilgjengelig på Østlandet, er Finnskogen likevel en hvit flekk på kartet for mange. Dette skogshavet er hele 6000 kvadratkilometer stort, nesten folketomt (kun tre matbutikker), og for syklister særlig attraktivt med mange skogsbilveier uten biltrafikk. Bruker man de få asfalterte veiene gjennom skogen, er også de med lite trafikk. Naturen preges av store åser (eller bærj som de sier her), mange innsjøer, myrer og flere lange vassdrag. Veiene går ofte over digre flate furumoer med bærlyng, røsslyng og lav. Og det som kanskje gjør området mest eksotisk; den store Stillheten råder. Her kan man rekke å tenke lange uavbrutte tanker, og bare la sykkelen, kilometerne og tiden gli forbi.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.