Test av landeveissykler 30.000,- til 35.000,-

Er du blant de mange som kjører ritt, men ikke har lyst til å legge 70-80 tusen i en sykkel? Da kan vi glede deg med at du får supre rittsykler til halve prisen!Score 10 / 10
Pris: 30.000,- til 35.000,-
TEKST Henrik Mühlbradt og Morten Iversen   
FOTO  Vidar Petterson

I slutten av februar fikk vi testet seks landeveissykler på de mange fine veiene på Mallorca, i godt norsk sommervær. Testen foregikk på alt fra strake landeveier og svingete småveier til bratte stigninger med serpentinere og påfølgende heftige utforkjøringer.

Syklene som kom inn til test var Scott, Giant, Trek, GT, Ridley og Merida. Alle syklene var utstyrt med Shimano Ultegra, men der sluttet også mye av likhetene. Alle syklene var unike på sin måte, men forskjellene er ikke kjempestore. For eksempel er vinklene i syklene ganske like, mens lengden på de ulike rørene varierer. Dette er nok til at man merker forskjell i kjøreegenskaper. Scott og Trek er nok de mest forskjellige syklene i denne testen, der Scott har en klart mer aggressiv profil enn det komfortable Trek har. De andre syklene plasserer seg mellom disse to ytterpunktene.

Vårt råd til deg som forbruker er å besøke mange forhandlere, be om å få prøvesitte – og aller helst prøvesykle, før du kjøper. Vær realistisk. Det er kult å sitte aggressivt, men hvor kult er det egentlig å ha vondt i ryggen en halvtime ut i rittet? Vi kåret Scott til testens vinner på bakgrunn av rittegenskapene. Sykler du lite, eller ingen ritt, kan det være at en mindre aggressiv sykkel er riktig for deg.

 

Scott Addict R2

Teori:
Addict-serien fra Scott har lenge høstet anerkjennelse blant landeveissyklister på toppnivå. Scott ligger et stykke foran når det gjelder karbonteknologi, og denne ramma er ikke noe unntak. Her har de klart å presse vekta under 800 gram. Resultatet medfører at Scott stiller med den letteste sykkelen i testen med sine 7,2 kilo. Ramma ser i utgangspunktet ganske ordinær ut, men det er i detaljene sykkelen skiller seg ut. Her får du nemlig også dropouts, kabelstoppere og feste for forgiret i karbon. Geometrien er myntet på rittsyklister med kort styrerør (testens korteste) og langt overrrør. Dette gir en aggressiv sittestilling. Scott har ikke tatt noen sjanser på utstyret. Her finner du ikke noen eksotiske deler. Ultegra, Mavic Ksyrium og Ritchey-komponenter er deler som er gjennomtestet og forsiktig utviklet gjennom flere år.

Praksis:
Når vi kaster beina over Scott Addict R2 er det lett å kjenne at vi setter oss på en rittsykkel. Vi føler at vi har full kontroll over sykkelen ved at vi sitter oppå sykkelen, ikke ”mellom hjulene”. Dette gjør sykkelen leken og kjapp. Den føles ikke som et lokomotiv langs landeveien, men mer som en sportsbil der du får lyst til å teste grensene hva gjelder akselerasjon og svingegenskaper. Selv om ramma er svært lett, føles den ikke myk. Scott har tydeligvis brukt mye tid på å styrke ramma der det er viktig og samtidig kutte vekt og materiale der de kan. Sykkelen ble pekt ut som testens beste klatrer, noe som skyldes lav vekt, stivhet og en geometri som gjør at du får presset mye watt ned i pedalene. Samtidig var sykkelen stabil og trygg i høy fart.

Konklusjon:
Scott Addict R2 presterer bra under alle scenarioer som er viktige for en landeveissyklist. Den klatrer bra, den er stabil i høy fart, den er stiv og den er passe komfortabel på dårlig asfalt. Dette er testvinneren!

Våre vurderinger
Ramme:    10/10
Hjul:    10/10
Drivverk:    8/10
Utstyr:    9/10
Verdi:    9/10

Utstyr
Ramme:    Addict HMF Net - sub 800 gram
Gaffel:    HMF Net fullkarbon
Hjul:    Mavic Ksyrium Elite
Krank:    Ultegra 53x39
Krankgir:    Ultegra
Bakgir:    Ultegra
Dekk:    Continental Ultra Race
Bremser:    Ultegra
Sete:    Scott Road Pro SL
Kassett:    Ultegra 11-25
Setepinne:    Ritchey Pro Carbon
Styre:    Ritchey WCS alu
Stem:    Ritchey WCS alu
Pris:    31.990,-


 

Giant TCR Adv.

Teori:
Giant TCR Advanced er en utseendemessig gjennomtenkt sykkel der produsenten har vært flink til å tenke fargekoordinering. Mest iøynefallende på sykkelen er den aerodynamiske setepinnen. Aerodynamikk er det ikke så mange som tenker på, men god aerodynamikk kan spare deg for noen sekunder i det lange løp. Når man snakker om aerodynamikk er det dog sittestilling som er den viktigste faktoren og der det er mest og tjene. Dette har Giant tatt hensyn til og dermed har sykkelen fått et ganske kort styrerør, noe som gjør at du sitter mer aggressivt. Vi gir Giant kred for å tenke aerodynamikk. Som vi alle vet – det er alle de små detaljene som til slutt avgjør. Utstyret på Giant er ok, men her er gir/drivlinje Ultegra, bortsett fra kassett og kjede som er 105. Styre og stem er av Giants eget merke. Setet er et Fizik Arione, som av gode grunner er veldig populært blant landeveissyklister på alle nivåer. Hjulsettet er laget spesielt for Giant av DT Swiss, settet er ikke blant de letteste og har en totaltvekt på over 1800 gram.

Praksis:
Giant TCR Advanced er en robust og solid sykkel som gjør en svært god figur under de fleste forhold. Den er responsiv, men ligger ikke helt i topp. Et lettere hjulsett ville nok fått opp kvikkheten et par hakk. Vi liker den aggressive sittestillingen som gjør at du får lyst til å gi på.
Du får helt klart følelsen av å sykle en rittsykkel her. Den føles presis og fin i frontpartiet. Det er artig å kjøre svingete partier i høy fart med denne doningen. Giant har også jobbet for å gjøre sykkelen komfortabel på ruglete underlag og dette har de klart, til tross for en setepinne som neppe gir noe særlig fleks.

Konklusjon:
Giant TCR Advanced var nære ved å gå av med seier i denne testen. Den har en svært god sittestilling og en flott ramme. Imidlertid mangler den litt kvikkhet i forhold til Scott Addict R2. Noe av skylda kan trolig legges på hjulene. Roterende vekt har en god del å si for responsen i en sykkel.

Våre vurderinger
Ramme:    8/10
Hjul:    5/10
Drivverk:    6/10
Utstyr:    8/10
Verdi:    7/10

Utstyr
Ramme:    TCR Advanced Carbon
Gaffel:    TCR Adv fullkarbon
Hjul:    DT Swiss R 1800
Krank:    Ultegra 53x39
Krankgir:    Ultegra
Bakgir:    Ultegra
Dekk:    Michelin Pro3 Light
Bremser:    Ultegra
Sete:    Fizik Arione
Kassett:    105 12-25
Setepinne:    Giant Vector karbon
Styre:    Giant Contact alu
Stem:    Giant Contact alu
Pris:    31.999,-


 

Trek Madone 5.9

Teori:
Trek Madone har noen Tour de France-seiere på samvittigheten, så det er med en viss prestasjonsangst vi setter oss på denne sykkelen. Når det er sagt finnes det svært mange Madone-varianter. Du kan også bygge custom gjennom Treks hjemmesider. Vi har testet standardmodellen Trek Madone 5.9. Denne finnes i hele 10 forskjellige størrelser og en person på rundt 180 cm kan lure på om han skal velge en Small (56 cm) eller Medium (58 cm). Vi fikk tilsendt en Medium og denne viste seg å passe bra. I kjent Trek-stil, så finner vi mye Bontrager-deler her. Dette er trolig billig for Trek, derfor har de hatt råd til å kline til med Dura-Ace krank, fram- og bakgir. Det er et par indikatorer som tilsier at Trek ikke har laget Madone 5.9 for den kompromissløse rittsyklisten. Den ene indikatoren er at sykkelen har lett utveksling med 50X34 foran og 11-28 på kassetten bak. Dette betyr at det blir litt lettere å komme seg opp de bratteste kneikene. Den andre indikatoren er det lange styrerøret på hele 19 cm. Dette gjør at du sitter litt mer oppreist på denne enn på de andre syklene. Fordelen er at du orker å tilbringe mer tid nede i bukken.

Praksis:
Du merker med en gang at Madone 5.9 har en litt annen karakter enn de andre syklene i testen – litt mer komfort med litt mer oppreist sittestilling. Det betyr at langturegenskapene er gode for deg som liker lange turer på landeveien i vårsola. Med testens slakkeste styrevinkel er stabiliteten god og sykkelen trives godt i høy fart ned krokete fjellveier på Mallorca i slutten av februar. Du får litt lokomotiv-følelsen der du gamper avgårde på denne solide sykkelen. Når det er sagt, så merker du at Trek har vært i gamet lenge – responsen og stivheten i ramma er god. Er du blant dem som foretrekker en noe mer hvass sykkel kan du vurdere en mindre ramme, men da anbefaler vi å be om en liten prøvetur først. To av våre testsyklister ble ikke helt venn med setet, men som kjent - smaken er som baken!

Konklusjon:
Trek Madone 5.9 er en komfortabel og rask langtursykkel. Sykler du lange turitt bør du absolutt vurdere denne. Et tips er å vurdere nøye hvilken rammestørrelse du skal velge. Sykler du ritt som Trondheim-Oslo eller Jotunheimen Rundt bør du ta en kikk på Madone 5.9.

Våre vurderinger
Ramme:    7/10
Hjul:    6/10
Drivverk:    10/10
Utstyr:    7/10
Verdi:    7/10

Utstyr
Ramme:    S Series TCT Carbon
Gaffel:    Bontr. Race X Lite alu kronerør
Hjul:    Bontrager Race Lite
Krank:    Dura-Ace 50x34
Krankgir:    Dura-Ace
Bakgir:    Dura-Ace
Dekk:    Bontrager R3
Bremser:    Ultegra
Sete:    Bontrager Affinity 2
Kassett:    Ultegra 11-28
Setepinne:    Bontrager karbon
Styre:    RBontrager Race Blade alu
Stem:    Bontrager Race X-Lite
Pris:    35.000,-

GT GTR Carbon Expert

Teori:
GT påsto under pressetreffet i Frankrike i sommer at de ikke satser noe særlig på landevei. Likevel fikk vi tilsendt en riktig så lekker sykkel til denne testen. Visuelt sett ser den svært rask ut med sin aerodynamiske setepinne og seterør, samt en aggressiv geometri med kort styrerør og langt overrør. GTRen er testens prisvinner med en pris på èn krone under 30 000,-. Likevel er utstyret nesten helt på linje med konkurrentene. Her går det i Ultegra (og bittelitt 105), samt Ritchey. Hjulsettet er Mavic Ksyrium Equipe (1690 gram per sett) som er stive, fine hjul som ligger et hakk under Ksyrium Elite på rangstigen. Setet er Fizik Arione. Som nevnt tidligere i denne testen er dette et supert sete å sitte på mens milene forsvinner under hjulene.

Praksis:
Her er vi tilbake på et aggressivt oppsett. Sittestillingen er fremoverlent og du føler at kraften går rett ned i pedalene. Sykkelen føles veldig stiv og er nokså nådeløs når det dukker opp ujevnheter i veibanen. Sykkelen er leken og styringsvilling, samtidig som den er retningsstabil. Den minner mye om Giant TCR Advanced i kjøreopplevelsen.

Konklusjon:
GT GTR Carbon Expert er en super allrounder til en bra pris. En artig sykkel som inspirerer til aggressiv sykling med fullt trøkk. Helt klart en potent rittsykkel.

Våre vurderinger
Ramme:    7/10
Hjul:    8/10
Drivverk:    6/10
Utstyr:    7/10
Verdi:    7/10

Utstyr
Ramme:    Carbon
Gaffel:    GT fullkarbon
Hjul:    Mavic Ksyrium Equipe
Krank:    Ultegra 50x34
Krankgir:    Ultegra
Bakgir:    Ultegra
Dekk:    Vittoria Rubino II
Bremser:    Ultegra
Sete:    Fizik Arione
Kassett:    105 12-25
Setepinne:    GT carbon
Styre:    Ritchey Pro alu
Stem:    Ritchey Pro alu
Pris:    29.999,-

Ridley Noah RS

Teori:
Noah RS har en spennende ramme der utviklerne tydeligvis har lagt seg i selen for å utvikle en ramme og gaffel som har liten luftmotstand. Mest iøynefallende er gaffelen med sine hull som visstnok skal fjerne turbulens rundt eikene. Her mener de å ha kuttet luftmotstanden med 6,4%. I tillegg mener de også at de har klart å redusere luftmotstand ved å bruke en spesiell type lakk. For å toppe aero-kaka har sykkelen aerodynamisk setepinne, samt innvendig kabelføring. Når du tester en sykkel er det omtrent umulig å merke om disse tiltakene har noen effekt, men placebo er viktig det også. Som nevnt tidligere i testen, så er sittestilling det viktigste for å opprette god aerodynamikk. Derfor synes vi at det er rart at styrerøret er såpass høyt – hele 3,5 cm høyere enn på Scotten. Alle komponenter kommer fra den belgiske produsenten 4ZA – også hjulene på 1600 gram. Gir og bremser er Shimano Ultegra.

Praksis:
Ridley Noah RS er en sykkel som liker seg best når det går fort, enten det går nedover eller bortover. I klatringene er den ikke like sterk, sykkelen føles litt stor og ikke like snerten som Scott.
Utover dette er sittestillingen veldig behagelig og langturkomforten er på plass. Den ligger godt på veien og føles godt balansert når man presser på i svingene.

Konklusjon:
En fin allrounder som har litt av kvikkheten til GT og noe av komforten til Trek.

Våre vurderinger
Ramme:    8/10
Hjul:    8/10
Drivverk:    7/10
Utstyr:    7/10
Verdi:    6/10

Utstyr
Ramme:    Noah RS 1102 Carbon
Gaffel:    B4ZA Sphinx fullkarbon
Hjul:    4ZA Sirrus
Krank:    Ultegra 50x34
Krankgir:    Ultegra
Bakgir:    Ultegra
Dekk:    Vredestein Fortezza
Bremser:    Ultegra
Sete:    Bontrager Affinity 2
Kassett:    105 12-25
Setepinne:    4ZA Aero Race carbon
Styre:    4ZA Sirrus alu
Stem:    4ZA Sirrus alu
Pris:    34.990,-

Merida Reacto 907-com

Teori:
R&D-avdelingen til Merida kommer stadig opp med nye spennende modeller og de leverer nesten alltid veldig gode resultater. Derfor hadde vi høye forventninger til Reacto 907-com som Joker-Merida-teamet skal sykle på i år. Ramma er produsert med god presisjon og det mest iøynefallende på sykkelen er utvilsomt den aerodynamiske setepinnen. Prisen er i øvre del av skalaen i denne testen, men du får også det du betaler for. Full Ultegra, fine DT Swiss-hjul, FSA-komponenter, Selle Italia sete og sist, men ikke minst en fet FSA SL-K karbonkrank.

Praksis:
Her får man følelsen av en solid sykkel med bombesikker konstruksjon. Akselerasjonen er kvikk og sykkelen flyter raskt avgårde. Styringen føles noe nervøs i forhold til de andre syklene. Når vi slipper styret med begge hender sliter vi med stabiliteten, sykkelen tar litt kontroll. Ellers er sittestillingen god. Ikke fullt så aggressiv som Scott og GT, men likevel aggressiv nok. Er du som oss, 180 cm høy, så finnes det to størrelser å velge i. Vi testet M/L, men kunne fint gått over på en M/S for å få en litt mer aggressiv sykkel. Dette er en smakssak og det er flott å kunne velge for å få den mest optimale sykkelen tilpasset din kropp.

Konklusjon:
God rittsykkel med topp utstyr. En god allrounder som fungerer utmerket
opp-, ned-og bortover. Trives best i høy hastighet, mye takket være testens lengste akselavstand.

Våre vurderinger
Ramme:    8/10
Hjul:    6/10
Drivverk:    7/10
Utstyr:    7/10
Verdi:    6/10

Utstyr
Ramme:    Reacto Nano BB30 Carbon
Gaffel:    BC CF Lite fullkarbon
Hjul:    DT Swiss R 1700
Krank:    FSA SL-K 50x34
Krankgir:    Ultegra
Bakgir:    Ultegra
Dekk:    Vittoria Diamante Pro
Bremser:    Ultegra
Sete:    Selle Italia SL XC
Kassett:    Ultegra
Setepinne:    Revo CS Aero
Styre:    FSA Energy Ergo alu
Stem:    FSA SLK-6 alu
Pris:    34.990,-
 

Tips en venn

I salg nå!

* Stor racertest
* Arenberg-skogen
* Syklistenes Mekka

Abonner på vårt nyhetsbrev:

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering