Ukens profil: Petter Fagerhaug - Sykkel
2369 Views

Ukens profil: Petter Fagerhaug

I form: Petter Fagerhaug styrer mot EM full av selvtillit etter en råsterk sesongåpning. Foto: EGO-Promotion

April 29, 2016
Skrevet av:

kjetil

Han har overrasket med solide resultater på terrengsykkelen så langt i år. Neste uke håper 18-åringen på topp ti-plassering i EM.

SM: Hvem er Petter Fagerhaug?
PF: 18 år gammel terrengsyklist som kommer fra Gjerdrum, men går nå siste året på NTG Lillehammer. Jeg er førsteårssenior som en gang skal sykle veldig fort.

SM: Du sykler da fort nå også?
PF: Det har gått over all forventning hittil i år, jeg er superfornøyd. Jeg har kommet opp på et bra nivå og tatt noen steg jeg ikke trudde jeg skulle ta så tidlig

SM: Neste uke starter EM. Hva er dine målsetninger der?
PF: Jeg har ikke konkrete resultatmål, men jeg tror at ambisjonene mine er å være med å kjempe i toppen og kjøre et skikkelig bra løp. Løypen passer meg utrolig bra. Det er tre litt lengre stigninger og en veldig «mateløype». Alle de beste i Europa er med, men jeg er usikker på nivået mitt mot dem. Men jeg kjørte inn til sjetteplass i Bundesliga hvor mange gode var med. Topp ti kan være innenfor rekkevidde på god dag.

SM: Hva skal du kjøre i EM?
PF: Stafett og rundbane

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Talent: Han hyller miljøet rundt NTG Lillahammer som en avgjørende faktor for sin suksess. Foto: EGO-Promotion
Talent: Han hyller miljøet rundt NTG Lillehammer som en avgjørende faktor for sin suksess. Foto: EGO-Promotion

SM: Du har hatt en solid oppladning til mesterskapet. Senest forrige helg vant du løpet i norgescupen som hadde UCI-status. I norgescupen leder du nå både sammenlagt og i U23-konkurransen, samt at du leder nordisk. Hadde du regnet med å være i såpass god form inn mot EM?
PF: Vi har lagt opp opplegget slik at når jeg kommer til EM, skal jeg være i mitt livs form. Men jeg hadde aldri trodd jeg skulle kjøre så fort. Jeg har trent sinnssykt bra i vinter og tatt store steg fysisk. Jeg klarer å kjøre ritt på en bra måte og har fått ting til å klaffe.

SM: Hvilke resultater har du å vise til fra tidligere?
PF: Jeg har alltid vært oppe der siden jeg var ganske ung, men aldri suveren. I fjor slo jeg litt gjennom internasjonalt da jeg kjørte en god del ritt med landslaget i utlandet. Jeg startet sesongen med 13. plass i den europeiske cupen for juniorer. Så tok jeg 13. plass på VM rundbane. Jeg kjørte Nationscup med landeveislandslaget i fjor også. Sånn sett hevdet jeg meg bedre på landevei. Jeg fikk fjerdeplass på tempo og to topp ti-plasseringer. Det viser at jeg har en bra kjørestyrke og god grunnkapasitet. Det har handlet litt om å få det ut på terrengsykkelen også.

SM: Hvordan vekter du mellom landeveissykling og terreng?
PF: Det er utvilsomt terrengsykling som er hovedfokuset. Det er det som trigger meg aller mest. Landevei blir litt for treningens skyld, men det er veldig morsomt å kjøre ritt der også. Det er en litt annen greie enn å kjøre terrengritt. Mer taktisk i et lag, men det er veldig morsomt det også. Men terreng er mer bånn gass fra start. Det er mindre å tenke på underveis.

SM: Men det er vel ikke noe tvil om at det er lettere å slå gjennom på landevei og leve av den grenen?
PF: Det er jeg enig i. Muligheten for å klare å bli proff og leve av det, er nok større om jeg velger landvei. Mulighetene for å tjene mer er også en del større der. Men jeg syns terrengsykling er det morsomste. Det er det jeg vil drive med. Om jeg ikke skulle klare å ta det siste steget opp i proffverden på terreng, vet jeg at det grunnlaget jeg legger med å trene terreng, er minst like bra som på landevei. Så da kan jeg om noen år gå over til landevei om jeg skulle ønske det.

Jeg gjør alt jeg kan og gjøre ting optimalt for terreng, men jeg tror det er mer positivt enn negativt enn eventuell landeveissatsing.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I gult: Sammenlagtleder av Norgescupen og Nordisk. Foto: NCF
I gult: Sammenlagtleder av Norgescupen og Nordisk. Foto: NCF

SM: Har du vært i kontakt med landeveislag?
PF: Det har ikke vært noe, men det er folk som spøker litt om det at jeg bør komme meg over på landeveien.

SM: Du er bare førsteårssenior. Hva er de langsiktige ambisjonene dine?
PF: Drømmene er veldig hårete, men det er å vinne VM og OL. Jeg vil etablere meg blant de aller beste som topp fem i WorldCup i U23-klassen.

SM: Hva skal til for å klare det?
PF: Det er slike ting du må vite for å bli så god. Det er nok et lite problem vi mange har, at vi ikke vet hva som kreves. Men på NTG Lillehammer har vi en utrolig bra kompetanse med sinnssykt dyktige folk. Vi har et treningsopplegg som virker. Vi trener ikke usystematisk på småting, men vi har en tydelig plan. Jeg er sikker på at jeg er i rette hender og har alle muligheter foran meg til å nå målene. Det er meg det står på når det gjelder hvor god jeg skal bli.

SM: Hva gjør du når du er ferdig på NTG denne våren?
PF: Da har jeg søkt på studier på Høyskolen i Lillehammer. Sports management. Jeg håper at det lar seg kombinere med syklingen, men terskelen for å hoppe av er nok ikke veldig høy. Jeg syns det hadde vært greit å ha et miljø utenom syklingen man kunne vært en del av iblant.

SM: Men du vil tilhøre sykkelmiljøet du har blitt en del av også?
PF: Jeg er superglad for at jeg startet her. Miljøet er helt konge.

SM: Hva vil du si om fremtiden til norsk terrengsykling?
PF: Vi har Gunn-Rita (Dahle Flesjå) som er helt der oppe og som er en stjerne, men bak er det ikke noe tvil om at det har vært tynt en del år og at det så svart ut en periode. Men nå syns jeg det ser svært lovende ut. Det blomstrer veldig bra og nå er vi veldig mange yngre ryttere som kommer opp. Det er lenge siden det har vært så bra indre drive i de som kommer opp. I tillegg har det kommet et supert opplegg med landslaget og det jobbes bra i mange miljøer. Fremtiden ser veldig lovende ut og om ti år skal vi ikke se bort fra at vi har flere som er i verdenstoppen.

SM: Hva driver du med utenom sykling?
PF: Sykling er det livet dreier seg om i stor grad. Av hobby blir det ikke veldig mye. Men det hender at det blir turer på slalåm og twintip på vinteren. Tidligere drev jeg med en slalåmbakke og bygget hopp og sto mye på twintip, men nå tar syklingen mye tid.

SM: Hva gjorde at du begynte å sykle?
PF: Det var at mamma og pappa alltid har vært veldig aktive. Da vi var yngre var vi på mye turer hjemme, enten fjell, fisk eller mye sykkel etter hvert. Det syns jeg var veldig morsomt. Etter hvert i helger brukte vi å dra ut på sykkeltur. Da jeg var liten løp mamma og jeg syklet ved siden av, og jeg fant ut at det var veldig morsomt. Så ballet det på seg med mer og mer.

Jeg husker da jeg var ti år var det fotballturnering 130 kilometer hjemmefra. Da fant ut at vi skulle sykle dit på fredag, og spille kamper lørdag og søndag. Etter det skjønte jeg at sykling var morsomt. Så meldte mamma og pappa meg på sykkeltreninger da jeg var elleve år.

SM: Har målsetningen hele tiden vært å bli best mulig?
PF: Jeg har alltid hatt lyst til å være god. Når jeg stiller opp i ritt sykler jeg det jeg kan og har gjort det jeg kunne for å sykle fort, men vi har ikke hatt noen særlige profiler på terrengsiden utenom Gunn-Rita. Det å bli proff har vært fjernt, men da jeg ble eldre og så at jeg begynte å hevde meg ganske bra og da jeg begynte på NTG, skjønte jeg at det er mulig å bli blant de beste i veden. Da fikk jeg skikkelig drive.

SM: Hvis du ville endret noe med norsk sykling, hva ville det vært?
PF: Det er godt spørsmål. Jeg er veldig opptatt av utvikling av sykkelsporten. Men en ting jeg vil endre: At alle skulle stilt på like sykler på konkurranse. Særlig i yngre klasser at det ikke var så store utstyrsforskjeller. At alle hadde mulighet til å kjøre på samme sykler og at det ikke var så dyrt. Dette er en veldig utstyrskrevende sport.

 

Navn: Petter Fagerhaug

Født: 29.9.1997

Hjem/bosted: Gjerdrum/Lillehammer

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.