Konspirasjoner og luksusyachter: Da Dag Otto vant Tour de Trump
4487 Views

Da Dag Otto vant Tour de Trump

– Jeg synes det er flaut, det han holder på med og sier i dag.

Februar 03, 2018
Skrevet av:

Espen J. Lee

I utgangspunktet var Donald Trump skeptisk. Han likte boksing og Mike Tyson, ikke sykling og tynne syklister.

TEKST: Espen J. Lee FOTO: Pressesports

Den 43 år gamle forretningsmannen, et typisk barn av «Reaganomics», ble lovet berømmelse i Europa hvis han kastet penger over dette arrangementet.

Ideen kom fra John Tesh, sportskommentatoren i CBS som hadde dekket Tour de France. Men Trump hadde liten tro. Helt til han gjorde helomvending. Et idrettsarrangement i hans eget navn hadde jo uante statusbyggende effekter.

– Noen vurderer å kjøpe en sykkel, Donald Trump kjøper et sykkelritt. Dette skal bli motvekteten til Tour de France, fabulerte «The Donald» til TV-kanalen NBC.

I samme intervju lover han aldri å drive politikk.

– Fordi jeg snakker for direkte. Jeg kommer til å tape.

Dag Otto Lauritzen skulle vinne en av utgavene. Nordmannen hos 7-Eleven lot seg imponere av rittet, men ikke mannen.

– Det var et stort ritt i USA, mye folk og mye media, husker Lauritzen.

Protester i løypa

Med det beskjedne navnet «Tour de Trump» hadde rittet to utgaver. Ti etapper, høye premiepenger og få sponsorer. McDonald’s snudde i døra i et møte med Trumps representanter.

Politikerne holdt seg også på avstand. Edward Koch, borgermesteren i New York, overvar ingen etapper. Det var klokt. Langs løypa sto hissige arbeidere og lokale, for å protestere mot eiendomsspekulasjonene til Trump-selskapene. «Die Yuppie $cum» sto skrevet på hissige bannerne.

Men 5. mai 1989, Hudson Valley i Albany, ruller det første Tour de Trump avgårde. Etappene gikk langs østkysten av USA, med særlig fokus på «Trump Hot-Spots»: som Trump Tower i New York og Trump-eide hotelcasino i Atlantic City.

Hele gildet ble finansiert av hovedpersonen selv. 10 millioner kroner per utgave. Dog fikk han mye PR for pengene, da flere stjerner ble lokket til.

Blant andre Greg LeMond, Tour de France-vinneren fra 1986, og senere 1989 og 1990. Til start var også det nederlandske amatørlaget Sauna Diana, sponset av en bordell-kjede.

Jernteppe lå ennå over Europa, men et lag fra Sovjet var også på plass. Med hammer og sigd på drakten vakte disse robuste rytterne selvsagt stor oppsikt på veiene til «Uncle Sam». Men Trump avfeide kontroversene og sa han skulle bygge et luksushotell ved Den røde plass.

– Mikhail Gorbatsjov er en god venn, skrøt mannen med den mistenksomme manken.

Dog hadde Sovjetunionens president avslått et møte noen måneder tidligere.

«Dette er dritt»

Rittet skulle være et nyttig verktøy for promotere Trump og hans rikdom. Men problemet var bare at Trump kunne lite eller ingenting om sykling.

Sportens koder og regler lå fjernt fra bokseentusiastens virkelighet. Den solbrune eiendomsmagnaten skjønte lite av dynamikken i feltet. Allianser og samarbeid på tvers av lagene fikk han til å klø seg i hodet. Noe en kort samtale med LeMond før en av etappene illustrerer godt.

– Kan man være fiender og venner samtidig?

– Ja, flirer LeMond.

– Det har jeg aldri sett før.

En forvirret Trump går fort lei. Fra tid til annen skjeller han ut arrangørene og kaller det hele «noe dritt». Trump likte ikke kjedelige etapper. Rittet kostet han dessuten mye penger. Kort tid etter skulle han gå på sin første konkurs, Trump Taj Mahal, og skille seg fra sin kone.

Etter to utgaver ble rittet solgt til John DuPont, som også var ganske eksentrisk. Han holdt arrangementet gående frem til 1996, da han ble dømt for mord.

Konspirasjoner da Dag Otto vant

Den første utgaven i 1989 så ut til å bli vunnet av Eric Vanderaerden. Den temposterke belgieren, som avslo en invitasjon til å komme om bord Trumps luksus-yacht noen dager tidligere, lå godt posisjonert til å ta ledertrøyen på siste etappe. Men Vanderaerden skulle miste ledelsen på underlig vis.

Konspirasjonsteoretikerne hevder tempoetappen ble rigget. Av en mistenksom bil i løypa ble Vanderaerden ledet ut på uoffisielle veier. Dette åpnet for norsk sammenlagtseier og Dag Otto Lauritzen.

– Den historien, at det ble trikset med løpet, tror jeg bare er tull. Det avgjørende tror jeg var at vi syklet med en ny temposykkel, med helt ny teknologi og bedre aerodynamikk. Andy Hampsten likte ikke at vi brukte den, og mente selvfølgelig at vi burde vente med å bruke den i Tour de France. Men heldigvis for meg hadde vi den i Tour de Trump allerede, husker Dag Otto.

Trump hadde sans for nordmannen, som ikke bare takket ja til yacht-invitasjonen, han syklet også for et amerikansk lag, 7-Eleven. Yachten hadde Trump kjøpt av en våpenhandler noen år i forveien

– Vi merket oss hvordan det var ferske blomster på alle rom. Ansatte på yachten fortalte det kostet 100.000 dollar i året å holde blomstene slik, husket Lauritzen.

– Jeg skal ikke blande meg inn i politikk. Men jeg synes det er flaut, det han holder på med og sier i dag. Jeg kan ikke forstå at han får den støtten han gjør, legger han til.

I rittets andre utgave – 1990 – var Trump kanskje ikke like heldig med vinneren. Raúl Alcalá var en av de milliardæren kom til å stemple som «kriminelle voldtektsmenn» 25 år senere, når han blir valgt til USAs 45. president. Altså en meksikaner.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.