Test: Garmin Edge 520 - Sykkel
3416 Views

Test: Garmin Edge 520

Følgesvenn: For mange er ikke sykkelturen komplett uten en computer på styret. Garmin Edge 520 gir deg det meste av det du trenger. Men hvem trenger det? Foto: Kjetil R. Anda

Juni 20, 2016
Skrevet av:

kjetil

Kanskje et av de mest omtalte produktene det siste året, men trenger vanlige mosjonister som deg og meg en computer til 4000,-?

«Ta syklingen til neste nivå». Det er et slagord Garmin har valgt å bruke i stor grad gjennom sine markedskampanjer. Og det er nettopp det dette råskinnet av en computer handler om: Å løfte sykkelopplevelsen ytterligere.

I hele vår har undertegnede sammen med kollega Lars Erik Bye syklet med den populære computeren i både trening og konkurranse. Hensikten har vært å vurdere hvorvidt vi som vanlige mosjonister har behov for alle funksjoner og muligheter Edge 520 fører med seg, og om det virkelig er verdt å betale 4000,- kroner. Vårt utgangspunkt er at vi trener et sted mellom 4-6 økter i uken under sesong, og sykler mellom 3-5 ritt i året.

Computeren leveres i to versjoner. I Bundle følger HRM-3 pulsmåler, kadensmåler og hastighetssensor med, mens i den billigste pakken må man klare seg uten de tre sensorene som leveres i bundle-pakken. I begge pakker følger det med festesnor, braketter (standard og utvidet frontfeste), USB-kabel og brukerveiledninger.

Pris (garmin.com):
Bundle: 3 999,-
Bare computeren: 3 199,-

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liten og lett: 4,9 x 7,3 x 2,1 cm og 60 gram. Vi trodde kanskje Edge 520 var for liten, men ble positivt overrasket. Foto: Kjetil R. Anda
Liten og lett: 4,9 x 7,3 x 2,1 cm og 60 gram. Vi trodde kanskje Edge 520 var for liten, men ble positivt overrasket. Foto: Kjetil R. Anda

«Må ha det, bare må ha det»
Like sikkert som at Tine Melk gjorde seg kjent med slagordet over, er det at Garmin har tatt kontroll over computermarkedet. Det kan samtlige av konkurrentene skrive under på – enkelte har nærmest gitt opp å konkurrere med giganten som på ingen måte har gjort seg bort med Edge 520 heller.

Undertegnede var lenge sta på at han aldri skulle ha iPhone, nettopp fordi alle andre hadde det og ville nødig la seg falle for fristelsen. Vel, nå er jeg på min femte i serien og klarer meg knapt uten. Det ligger an til en reprise med Edge 520. Det var med tristhet vi leverte fra oss produktet etter endt test, men for vår del var det prisen som ble det største hinderet til at vi kjøpte den.

For selv om bra utstyr for noen kan være en grunnpilar for økt motivasjon i en knallhard idrett, er gleden kortvarig og ikke minst dyr dersom man skal støtte seg på markedets beste verktøy til enhver tid.

Når man imidlertid først betaler flere tusen kroner for et produkt, forventer man at det fungerer. Der har vi begge dårlige erfaringer fra tidligere, men i perioden vi har brukt Garmin Edge 520, har vi ikke støtet på noen bugs eller feil ved produktet. Alt fungerer slik det skal utfra forventningene. Computeren er også ekstremt kjapp og lar seg koble til en rekke sensorer på svært kort tid.

Med på kjøpet følger en tre måneders prøvetid på Strava Premium, noe som er nødvendig om man skal ta i bruk Live Segments (se neste avsnitt). I tillegg får man tilgang til Garmin Connect, den avanserte treningsdagboken som gir tilgang til en rekke statistikker og legger til rette for å lage treningsplaner digitalt.

(Artikkelen forsetter under bildet)

Funksjoner: Skjermbildet kan justeres nærmest til det uendelige. Slik valgte en av våre testere å ha sitt vindu under trening. Foto: Kjetil R. Anda
Funksjoner: Skjermbildet kan justeres nærmest til det uendelige. Slik valgte en av våre testere å ha sitt vindu under trening. Foto: Kjetil R. Anda

Trekkplasteret Strava Live Segments
Garmin flagget høyt funksjonen hvor man kunne kjøre live segment på Strava underveis i økten med Edge 520. Og funksjonen er lekker. Når man nærmer seg sitt favorittsegment, teller computeren ned til start og måler tiden din mot egen personlige rekord eller en av brukerne du følger på Strava. Å kjøre Mørdarbakken på Ullandhaug fra Tour des Fjords mot Adam Yates er like kult som det er en slående nedtur. Å måle muskler til Tryvann mot Carl Fredrik Hagen, Lars Petter Nordhaug eller kanskje bare naboen er også ganske kult, men vi syns det stopper litt der. På intervalltreninger er det et nyttig verktøy å kjøre mot sine tidligere tider, men på andre økter syns vi bare funksjonen er i veien når den popper opp på skjermen og man må trykke den bort for å komme tilbake til det opprinnelige skjermbildet.

Gleden er stor, men kortvarig.

Å bruke en proff sykkelcomputer som mosjonist, kan gjerne være like overveldende som å slippe et barn inn i godteributikk alene. Man vet ikke helt hvor man skal begynne eller finne ut hvordan man skal nå godsakene. I esken til Edge 520 følger det med en brukermanual på syv og en halv side (pr. språk) som gir deg en kjapp innføring i hvordan du begynner å bruke computeren. Men det stopper der. Vi brukte en del tid på å søke oss frem til funksjonene på nett, og fant til slutt frem til svarene vi søkte. Garmin har enkelte gode brukervideoer på sin Youtube-konto, men vi hadde foretrukket flere som hjalp oss til flere funksjoner. Er du imidlertid bruker av Garmins tidligere computere, stiller du trolig bedre rustet enn nybegynnere av produktene.

Kart til basisbruk – intet mer
GPS på sykkelstyret er et fint verktøy å benytte seg av enten man er i ukjent terreng i skog og mark, eller dersom man utforsker nye veier i utlandet eller i området hvor man ellers ikke er kjent. Edge 520 leveres med basekart som ikke er særlig detaljerte. De fungerer imidlertid helt greit og man manøvrer seg fint i byer og på landeveien. Skal man utfordre nye stier i en mørk og tett skog, ville vi heller foretrukket den mer voksne Edge 1000 som leveres med mer avanserte navigasjons- og kartfunksjoner.

Vi liker imidlertid svært godt at meldinger og anrop fra telefonen dukker opp på Edge 520 dersom den er koblet opp til telefonen via Bluetooth. På den måten slipper man å rote fram telefonen i fart for å se hvem som ringer. Alt man trenger å gjøre før starten av økten, er å åpne appen Garmin Connect på telefonen og sørge for at enhetene er koblet sammen. Da kan man enkelt og greit starte, stoppe og pause Strava med ett enkelt tastetrykk på computeren underveis, i stedet for å bruke telefonen. Etter endt økt lastes dataene automatisk opp både til Garmin Connect og Strava så lenge telefonen har dekning.

Garmin har også løst problemet med ulike lysforhold godt. I alt fra mørke kvelder til skarp sol om sommeren er Edge 520 suveren med sin fargeskjerm på 2,3 tommer. Den lar seg lese uanstrengt i alle lysforhold. Flere computere de siste årene har imidlertid kommet med touchskjerm. Med Edge 520 har imidlertid Garmin valgt å gå tilbake til knapper, noe vi liker godt. Med totalt syv knapper fordelt på hver av sidene (3+2) samt to på undersiden, savner vi ikke touchskjerm. Knappene på sidene kan dog være litt vanskelige å trykke på dersom man sitter med tykke vinterhansker. Man får ikke særlig respons fra knappene til å bekrefte at man har klart å trykke, og fokuset havner dermed litt fort ned på computeren i stedet for frem på veien. Knappene under gir derimot litt mer respons med et tydeligere klikk når man trykker på dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoff: Det er ikke uten grunn våre to største norske stjerner bruker computeren i 2016. Dette er Alexander Kristoff sin cockpit minutter etter Flandern rundt 2016. Foto: Kjetil R. Anda
Kristoff: Det er ikke uten grunn våre to største norske stjerner bruker computeren i 2016. Dette er Alexander Kristoff sin cockpit minutter etter Flandern rundt 2016. Foto: Kjetil R. Anda

For eliten
Edge 520 markedsføres som en «GPS-sykkelcomputer tilpasset konkurransesyklister» og det er nok akkurat det den er. Den lar seg koble til ANT+ sensorer, inkludert Varia sykkelradar og lys, sensorer for hastighet, kadens, puls osv. Den kan også la seg koble til Shimano Di2-systemer for elektronisk girskift, og man kan hele tiden se på skjermen hva slags gir man har. Skulle man ønske å trene inne kan man koble Edge 520 til kompatible ANT+-ruller hvor man nøyaktig kan angi hvor mye snittwatt man vil ha på økten, og rullen tilpasser det samtidig som 520 viser statistikken fra økten.

Alt ligger med andre ord til rette for å tilfredsstille hvilken syklist som helst sine behov, men de som har de største behovene, er oftest eliten. Derfor er vår konklusjon at dersom du sitter med en Edge 520 på styret og har samme ambisjonsnivå som oss, hvor det handler om å perse i Birken og Nordsjørittet, har du trolig startet i feil ende. Misforstå oss rett, Edge 520 kan hjelpe deg på veien til å bli en enda bedre syklist, men det er langt ifra et produkt vi er avhengige av for å nå våre mål, men snarere et hyggelig verktøy som kan hjelpe på motivasjonen på kort sikt. Har du som mosjonist en feit nok lommebok som gjør at du slipper å tenke på hvor mye du bruker på sykkelutstyr, da er nok Edge 520 for deg. Vi velger derimot litt rimeligere modeller.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.