Slik ble han topp fem i Roubaix - Sykkel
2105 Views

Slik ble han topp fem i Roubaix

Foto: Norges Cykleforbund

April 21, 2017
Skrevet av:

kjetil

I fjor kjørte han ikke på landslaget, men i sitt andre ritt i rødt, hvitt og blått i år, klasket Jonas Iversby Hvideberg til med femteplass i juniorenes Paris-Roubaix. 18-åringen er ukens profil.

Fortell om deg selv. Hvem er Jonas Iversby Hvideberg?
– 18 år, kommer fra Ferdrikstad. Sykler for Fredrikstad Sykkelklubb. Bor i Bærum, går på NTG Bærum. Det er det egentlig det.

Du spurtet inn til femteplass i juniorutgaven av Paris-Roubaix nylig. Hvordan var det?
– Det var veldig kult. Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle sitte der fremme på forhånd. Jeg klarte å være med i teten da det gjaldt. Følte meg sterk, og syns det var en bra prestasjon. Det var deilig å se at man lykkes.

Paris-Roubaix er jo garantert et ritt du har sett på TV før og som du sikkert har drømt om. Var det slik du så for deg?
– Ja, det var veldig stort med mye liv og mange mennesker. Det gikk ikke noe saktere av at det var mange som heiet for å si det sånn.

Har du erfaring med å kjøre på den type røff brostein?
– Nei, ikke så tøff. Jeg har kjørt ritt på brostein før, men det har ikke vært det som har vært avgjørende. Men det var det jo så til de grader i Roubaix.

Og ikke noe uhell underveis?
– Jeg ble litt hindret av en velt ganske tidlig, men jeg klarte å kjøre meg opp igjen. Utenom det gikk det fint.

Se Jonas oppsummere Paris-Roubaix i videoen her!

Man ser jo profflag som dedikerer veldig mye på utstyrsfronten til dette rittet. Hvor avgjørende er utstyret i et slikt ritt?
– Det står egentlig mest på hjula. Jeg kjørte på forbundshjul som er spesiallagde til Roubaix. De er litt mer robuste, aluminiumsfelger, men tubular. Du kan kjøre på ganske lavt lufttrykk så det ikke rister så mye. De tåler juling.

Du er andreårsjunior, men kjørte vel ikke noe for juniorlandslaget i fjor. Hva gjør at du går fra å ikke være på landslaget til å klaske til med femteplass i Roubaix?
– Jeg har tatt ganske store steg helt fra jeg var 15 år. Da var jeg ganske dårlig. Det har gått ganske bra oppover prestasjonsmessig etter det. Nå har jeg tatt enda et steg og kommet blant de beste i Norge. I tillegg kjører jeg bra i utlandet, så ja, det er fint å se at det hjelper å trene godt og gjøre det man kan hver dag.

Så det vi ser nå er naturlige steg du tar etter godt og langt arbeid?
– Ja, den treningen vi gjør på NTG er solid og det er jo flere enn bare meg som blir gode av å gå på NTG Bærum.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Foto: Norges Cykleforbund
Foto: Norges Cykleforbund

Du er jo i samme årskull og går på samme skole som Andreas Leknessund. Det er jo en rytter vi tidligere har stiftet bekjentskap med, og som markerte seg på landslaget allerede i fjor. Hva er forskjellen på deg og Andreas?
– Han er veldig god på spesielt tempo, da. Han har en ekstrem kjørestyrke og da blir det lettere å markere seg som førsteårsjunior på landslaget. Jeg er mer en rytter som er bra på fellesstarter. Da er det vanskeligere å utpeke seg. Du må vise noe ekstra for å komme på landslaget, og det er ikke lett på fellesstart.

Hva har du gjort nå for å fortjene landslagsplassen?
– Syklet sterkt, testet bra. Jeg syns også jeg gjorde en god figur i Gent-Wevelgem for landslaget, så det var fortjent å sykle Roubaix. Det viste jeg også med prestasjonen jeg hadde.

Du sa du var ganske dårlig da du var 15 år. Hva fikk deg egentlig til å begynne med sykkel?
– Jeg har syklet hele livet egentlig siden jeg var syv år. Jeg har aldri vært god som liten. Det var såvidt jeg klarte å henge med feltet inn på en god dag. Det var ikke store prestasjoner da jeg var yngre. I tillegg var jeg ganske liten av vekst.
– Men så har jeg alltid trent ganske greit, så begynte jeg å vokse litt. Så da gikk det fortere også.

Hva gjorde at du begynte med sykling?
– Jeg har vokst opp i sykkelfamilie. Far og storebror har syklet så det ble et naturlig valg som jeg trives godt med.

Hvilket nivå var din far og bror på?
– Pappa har bare vært treningssyklist, men min bror var ganske bra i Norge. Han ble U23-mester et år og snuste nesten på eliten i Norge. Men så la han opp.

Hva heter han, og hvor gammel er han blitt?
– Anders Iversby Hvideberg. Han er vel blitt 32 år nå.

Har han noe å gjøre med din karriere? Utveksler han ideer og bidrar i treningsarbeidet på noen måte?
– Jeg møter han, og han driver sykkelbutikk. Så det er vel han som leverer utstyr til meg. Hele familien min syns det er morsomt at jeg lykkes, og de støtter meg fullt ut.

Nå går du andre året videregående på NTG Bærum? Hvor går veien videre etter det?
– Jeg håper å kunne leve av sykkel etter det. Foreløpig har jeg ikke tenkt å studere noe, så forhåpentligvis kan jeg klare meg med syklingen. Så får vi se hvor langt det går.

Et naturlig neste steg vil vel bli et kontinentallag i Norge. Hvilket kunne du tenke deg å sykle på? Eller spiller det ikke noe rolle?
– Uno-X virker som bra konsept som vil satse på ryttere som får tid til å utvikle seg. Det hadde vært fint å kjøre på det laget. Men man må jo sykle fort og vise at man er god nok.

Men det er ikke noe kontakt med noe kontinentallag enda?
– Nei, ikke enda.

Norgescupen starter til helgen. Stiller du der?
– Ja, jeg skal kjøre tempo og fellesstart.

Hva blir ambisjonene?
– På tempo er jeg usikker på formen, men håper topp ti. På fellesstart er jeg litt mer… Det kan gå veien, men jeg er mer interesser i å lage et hardt ritt og se at laget lykkes. Det er en bra gjeng fra Fredrikstad som kan gjøre det bra. Da må ikke jeg være den beste for enhver pris.

Vi har jo hørt Andreas Leknessund fortelle at han er misfornøyd med at rittene i Norge kanskje ikke er harde nok. Holder folk litt tilbake i NorgesCupen?
– Jeg syns også det er riktig; at det blir litt passiv kjøring. Men, jeg vet at det er hvertfall flere ryttere som vil lage harde ritt og kjøre hardt. Men det er klart, det blir vanskelig hvis mange andre ikke vil det. Så det blir spennende å se i Bergen hvordan det går seg til. Forhåpentligvis klarer vi å kjøre ganske hardt fra start.

Hvor ligger ansvaret?
– Det ligger hos de største klubbene og sterkeste rytterne. Du må ofre litt krefter for å lage harde ritt. Du kan ikke forvente at alle skal dette av første gang, men det må kjøres hardt over lang tid. Da må ofte noen ofre litt. Du får kanskje ikke noe igjen for det den gangen, men i lengden tjener du på det.

Hvis du ville endret noe med norsk sykkelsport, hva skulle det vært?
– Det å ha hardere ritt generelt i Norge er noe vi trenger. Men også kanskje ha hardere løyper som gjøre at man kan lage harde ritt. Det er lettere å lage et hardt ritt i løyper hvor det koster å ligge i feltet. Tour de Hallingdal er bra tiltak som ser hardt ut, så jeg gleder meg til det blir NorgesCup der.

Fakta:
Navn: Jonas Iversby Hvideberg
Føde/bosted: Fra Fredrikstad, bor i Bærum
Fødselsdato: 9. februar 1999
Ryttertype: Klassiker
Klubb: Fredrikstad
Favorittmat: Pastaretter
Favorittsegment på Strava: Stikkaåsen i Sarpsborg. Har ikke satt noe rekord siden jeg var 14, men kanskje jeg prøver til sommeren (advarsel til alle klubbryttere i Sarpsborg)
Livsmotto: Gjøre det beste ut av hver økt, fokus hele tiden. Det er viktig. Tren det beste man kan
Sesongmål: Få sykle i VM i Bergen

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Personvernerklæring.