Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Røverhistorier fra WorldTour-feltet

Sykkelmagasinet / 10-11-2017 3:57:55

Hans første klassikersesong som proff var like begivenhetsrik som den har vært lærerik. Bli med på innsiden av Amund Grøndahl Jansens Team LottoNL Jumbo.

TEKST: Amund Grøndahl Jansen FOTO: Sykkelmagasinet

Selv om det ofte sies at neo-profesjonelle ryttere er læregutter, er det ikke til å stikke under en stol at man burde begynne å prestere også fra sine første ritt, for å etablere seg godt i et lag på WorldTour-nivå. Sånn sett må man lære raskt, og sette det man lærer ut i livet så snart man kan.

For min del betyr det at jeg i første omgang har begynt å lære et nytt språk, da mesteparten av kommunikasjon i LottoNL-Jumbo går på nederlandsk. Heldigvis er det ikke helt gresk, og språklig går overgangen fint.

Grepene jeg har tatt har vært like effektive som de har vært enkle. Et eksempel er å legge bort telefonen ved sosiale sammenhenger som for eksempel middag, og i begynnelsen lytte til samtalene ved bordet selv om bare hvert tiende ord blir forstått.

Jeg har også alltid deltatt på alle rekognoseringer og taktikkmøter foran klassikerne, også når jeg selv ikke har startet. Via rekognosering lærer man hva løpet vil gå ut på, og under taktikkmøter lærer man hva og hvor rytterne mener løpets nøkkelpunkter er, samtidig som man får bonustime i nederlandsk sykkelterminologi.

Forhåpentligvis er alle forberedelsene som ble lagt ned i vår friskt i minne neste vår, og mulighetene til å prestere fra første klassiker bedre enn i årets sesong. Det er både viktig og nødvendig for å ta stegene videre i karrieren.

Som utlending i et nederlandsk lag, så ses man nok på som et litt interessant nytt medlem av gruppa. Det er nok et friskt pust å høre noen norske røverhistorier mellom de gode gamle nederlandske.

Det er tydelige grupperinger i WorldTour-lag, og i min gruppe (klassiker- og spurt-gruppa) har jeg blitt tatt veldig godt imot. Spesielt god kontakt har jeg med Tom Leezer som flyttet til Girona samtidig som jeg signerte for laget. Med samme trener i laget har vi unnagjort hoveddelen av treningsarbeidet sammen.

I klatre/klassements-gruppa er det flere internasjonale innslag, og iblant går kommunikasjonen der på engelsk. Alle ryttere hvor det fra ledelsen ses et behov, sendes dog på nederlandskurs, så de fleste har en forståelse for språket. I klassikergruppa er det derimot kun et tysk og noen flamske innslag utover de nederlandske rytterne. Der i gården er standarden flytende nederlandsk så klart, selv om det iblant oppstår noen diskusjoner rundt bordet om flamsk egentlig er til å forstå eller ikke.

Øl-stikk mot Benoot

Om en historie fra våren skal trekkes frem, er det nok én historie som slo an i Belgia og Nederland, men som nok ikke har nådd Norge. Under Dwars doors Vlaanderen sykler man Paterberg uten gjerder, og alle mann søker til rennesteinen til venstre, siden underlaget er langt raskere enn brosteinen.

Ulempen er at man sykler én og én og er avhengig av at mannen foran ikke slipper luker fremover. Min lagkamerat Gijs Van Hoecke fant en god posisjon inn i bakken, men holdt kun hjulet til mannen foran i renna, og noen plasser foran gikk Niki Terpstra og Zdenek Stybar avgårde og opp til frontgruppa.

For Lotto-Soudal, som var urepresentert i front, var rittet en katastrofe, og kaptein Tiesj Benoot trengte noen å skylde på. I Paterberg satt han på hjulet til Gijs, og til pressen sa han «Ik heb nooit de Paterberg zo langzaam gedaan. Ik zat achter Gijs van Hocke, die rijdt op z’n trippel». (Jeg har aldri syklet så sakte opp Paterberg. Jeg var på hjulet til Gijs Van hoecke, som må ha syklet med en trippel).

Med fullt navn insinuerte altså Tiesj at Gijs valgte å sykle med tre drev foran for anledningen, siden det gikk så sakte. Noe uforskyldt kritikk mot Gijs i Belgias største avis tok vi til oss, og Bram Tankink fikk en glitrende idé.

Noen dager senere under vår rekognosering av Flandern rundt skulle vi også opp Paterberg, og Bram ba soigneurene om å kjøpe en trippel trappist: Sterkt belgisk øl. Bestigningen ble filmet og kommentert behørig, og Gijs hadde så klart sin trippel på sykkelen. Denne gangen i flaskestativet.

Klippet ble samme kveld sendt på «Extra Time Koers», et belgisk sykkel-talkshow, og ble godt mottatt av applaus og latter fra alle i salen og antageligvis en hel del tv-seere i de belgiske hjem. Klippet anbefales og kan nok finnes på Brams Twitter-konto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


*

ABONNER på magasinet