Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Oppfordrer til ydmykhet overfor bilister

Sykkelmagasinet / 27-04-2017 9:03:24

Med få og enkle grep, kan man unngå ubehagelige opplevelser mellom syklist og bilist.

Av: Markus Hoelgaard, Team Joker Icopal

Hei alle Sykkelmagasinets lesere!

Mitt navn er Markus Hoelgaard. Jeg er syklist for Joker Icopal og nå er det endelig min tur til å blogge for Sykkelmagasinet. Jeg vil skrive litt om forholdet mellom syklister og bilister og det å ta hensyn til hverandre i trafikken. Dette er dessverre et tema som har blitt aktuelt igjen de siste dagene. Jeg tenker da på Michele Scarponis tragiske dødsfall etter kollisjon med bil forrige lørdag.

Jeg velger å skrive om dette temaet siden jeg som aktiv syklist tilbringer mye tid i trafikken og har selv opplevd farlige situasjoner. Jeg vil belyse litt hva jeg ser på som problemet med denne konflikten og oppmuntre både syklister og bilister til å være mer hensynsfulle.

Denne debatten blusser opp hver vår og blir ofte sett på som en syklist vs. bilist-konflikt. Jeg mener denne kategoriseringen blir feil i og med at de fleste syklister også er bilister. Jeg ser mer på det som en konflikt mellom trafikanter som oppfører seg og følger reglene, og de som ikke gjør det. Her mener jeg mange har mye å gå på, både syklister og bilister.

(Bloggen fortsetter under videoen)

Jeg ser mange syklister som oppfører seg på en måte i trafikken som gjør at jeg ikke ønsker å settes i samme bås som dem. Jeg tenker da spesielt på å sykle på rødt lys, sykle 3-4 personer i bredden uten å ta hensyn trafikken bak seg eller å bryte vikeplikten. Ved slik oppførsel som dette i trafikken synes jeg vi syklister gjør oss selv en bjørnetjeneste, for det er vel ikke vanskelig å forstå at bilister lar seg provosere av slik adferd?

Når det er sagt så er det totalt uakseptabelt med slik oppførsel som mange bilister utviser. Jeg tror mye av grunnen til dette er at når aggresjonen slår inn så glemmer folk hvor store konsekvensene kan bli ved å la aggresjonen gå ut over syklistene. De fleste som sykler har nok opplevd å bli sneiet av forbikjørende biler og kan kjenne seg igjen i hvor ubehagelig det kan være.

LES FLERE BLOGGER FRA JOCER ICOPAL HER

(Bloggen fortsetter under bildet)

Erfaren syklist: Markus Hoelgaard er godt kjent i sykkelmiljøet hvor han har syklet for henholdsvis Quick-Steps utviklingslag, Team Coop, og nå senest Joker Icopal. 22-åringen har også flere opptredener på landslaget. Foto: Sykkelmagasinet

Erfaren syklist: Markus Hoelgaard er godt kjent i sykkelmiljøet hvor han har syklet for henholdsvis Quick-Steps utviklingslag, Team Coop, og nå senest Joker Icopal. 22-åringen har også flere opptredener på landslaget. Foto: Sykkelmagasinet

Jeg tror vi som myke trafikanter har mye å tjene på å vise større ydmykhet i trafikken, det er tross alt oss det går verst utover når uhellet først er ute. Jeg tenker at det er en selvfølge å i det minste følge trafikkreglene, da vi som syklister regnes som kjøretøy. Det ødelegger heller ikke utbyttet av treningsøkten å svinge innom et busstopp i ny og ne for å slippe forbi trafikken bak hvis en er ute på en trafikkert vei.

Jeg er overbevist om at hvis vi syklister gjør det vi kan for å bedre forholdet med bilister så vil vi samtidig bli møtt med mer respekt tilbake.

Så jeg vil bare avslutte med en oppfordring til alle, både syklister og bilister: Del veien!

Markus

4 svar til “Oppfordrer til ydmykhet overfor bilister”

 1. Lund sier:

  Helt enig med Markus her. Tror mange mosjonister og pendlere har mye å lære av proffene når det kommer til oppførsel i trafikken.

  Som Markus skriver ødelegger det ikke treningsøktene å slippe biler forbi. Det er ikke et must å komme seg først i køen på rødt lys, må du presse deg forbi på høyresiden eller sykle i motgående fil med biler imot bør du heller la være.

  Oftere enn man skulle tro ser jeg syklister skrike skjellsord, spytte og hamre neven i speil, vindu og panser på biler som bryter reglene. For noen uker siden var det en syklist i tåsenkrysset i Oslo som dro ned buksa for å vise rumpa til en sjåfør. Hvis du holder på som dette og tror at det bidrar til tryggere veier for oss andre: Slutt med det.

  Den største konsekvensen av å være bølle i trafikken er ikke nødvendigvis at du selv blir most ned, det kan like gjerne være at du provoserer en bilist nok til at han moser ned meg i neste kryss.

 2. Trond sier:

  Han er ung, bare vet til noen kaffekopper i nakken får brent litt, litt nesten presset av veien, vindusspylerveske, henger på hornet akkurat når de når deg igjen – og folk som røsker av lyset bak på sykkelen med de henger ut av bil vinduet, når slike opplevelser får satt seg i skjorta hans kan han fremvise sin holdning til de bilister han kjenner igjen som vindusspylere, kaffe-kastere, eller «presse av veien gutta».. Og fire i bredden? det må være felt i ritt, eller er det to og to, og det skal være to og to, kortere forbikjørings strekning

  • Lund sier:

   Kan bare snakke for min gjeng, men de av oss som oppfører oss ordentlig i trafikken opplever svært svært sjelden eller aldri sånne ting som du beskriver. De som bøller, skriker, sperrer og presser seg frem opplever det ukentlig. Tilfeldig?

 3. Cormac sier:

  Whilst I agree with some of what Markus writes…

  I work in the cycling industry in Spain and from January to end of April, I am riding around 25 hours per week on the roads. In those months I could count maybe 3 to 4 incidents with cars (but not very many acts of aggression). As my girlfriend is Norwegian I return here for a couple of months every Summer. One week cycling 25 hours in Norway and I could probably count one act of aggression a day. I cycle mostly alone and I make way for vehicles if I am holding up the traffic. It seems some people in the Norwegian society are very unhappy and that it’s acceptable to vent their anger towards cyclists.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


*

ABONNER på magasinet